ОСТАННІ НОВИНИ

Зі Львова у Грецію на авто. Лайфхаки для подорожі без пригод

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Час спекотних літніх відпусток добігає кінця, але не варто сумувати, якщо ви ще нікуди не вибралися, бо попереду – оксамитовий сезон. Тож бажаний відпочинок цілком може стати реальністю.

Якщо ви мрієте покупатися на трьох морях, відвідати історичні місця та побачити щось більше за те, що пропонують класичні туроператори то цей матеріал саме для вас.

Львівський портал розповідає 10 головних лайфхаків для мандрівки без пригод:

  1. З’ясуйте і виконайте всі вимоги в’їзду у країну призначення

Через пандемію коронавірусу обов’язково ознайомтесь із умовами в’їзду у кожну країну, якою пролягатиме ваша подорож. Особливості в’їзду громадян України в країни світу ідеально розписані на сайті для подорожуючих від Міністерства закордонних справ України. Це, мабуть, головний крок подорожі без пригод, бо на вашому шляху можуть трапитися країни, де заборонена зупинка туристів з України, а лише – проїзд транзитом.

Обравши для відпочинку Грецію, ви маєте «мати на руках» бланк локації пасажира – так звану форму документа PLF, що заповнюється на кожну особу окремо за 24 години до перетину кордону. Посередники беруть за заповнення цієї форми від 250 гривень за людину, але ви цілком можете це зробити самостійно, скориставшись інструкцією за посиланням тут. Заповнена форма надійде на електронну пошту. Її звісно ж можна пред’являти в електронному вигляді, але краще мати на руках її паперову копію.

Для туристичної подорожі в Грецію також потрібно подати сертифікат про щеплення, або ж негативний ПЛР-тест на коронавірус, якому не більше 72 години від часу взяття забору аналізу до прибуття на пункт пропуску.

Також важливий момент, що на момент нашого виїзду Угорщина була відкрита для українських туристів лише для транзиту. Це означало, що зупинятися на дозаправку авто чи короткий перепочинок можна було лише у спеціально відведених місцях. Усі ці локації будуть у паперовій мапі, яку дадуть угорські прикордонники.

Вони також розмістять на вітровому склі вашого авто спеціальну наліпку транзитного мандрівника, тож відхилення від маршруту може загрожувати штрафом.

  1. Пройдіть техогляд авто

Обов’язково варто пройти технічний огляд вашого автомобіля на готовність здолати 2000 км в один бік – це гарна порада, яка збереже ваші нерви та кошти від небажаної зупинки. Адже навіть несправне світло одного із габаритів вашого авто може поставити хрест на перетині кордону.

Усунення технічної несправності автомобіля за кордоном обійдеться у тридорого, бо ви не місцеві, а туристи, на яких заробляють усі. Зі собою обов’язково візьміть аптечку, вогнегасник, знак аварійної зупинки, домкрат, ключ для заміни колеса, запас моторного масла та антифризу, і не надійтесь на «рятівний» трос для буксирування. У більшості цивілізованих країн це категорично заборонено. Ваше авто, яке не здатне продовжити маршрут, повантажать на евакуатор і повезуть до найближчої майстерні. Лише доправка авто до сервісу обійдеться вашому гаманцю щонайменше у 50 євро, а про усунення поломки й годі казати.

  1. Розраховуйте витрати на подорож із запасом

Відпочинок власним автомобілем на 10-14 днів обійдеться дорожче за безтурботні мандрівки літаком у один із готелів популярних курортів. Це вагомий недолік, але він цілком нівелюється можливістю зупинитися і відпочити, де тільки вам заманеться.

Для подорожі автомобілем, окрім закордонних паспортів та страхування подорожуючих (300 гривень на особу), потрібно мати на руках документи на авто, посвідку водія та так звану «зелену картку» – страхування автомобіля у Міжнародній системі автомобільного страхування, що потягне ще близько 1250 гривень. Якщо ви не пройшли вакцинації то найдешевші ПЛР-тести на коронавірус також обійдуться у 750 грн на людину.

По дорозі в Грецію варто запастися повним баком пального ще в Україні, бо чим дальше ви від’їжджатимете від України, тим дорожчою ставатиме кожна заправка вашого авто. Якщо ви використовуєте пальне марки «А-95», то в Україні витрачаєте близько 0.95 євро за літр, в Угорщині середня вартість сягає 1.27€ за літр, у Сербії – 1.37€, Македонії 1.38€, а в Греції найдорожче – 1.69€ за літр.

Також врахуйте, що звична витрата палива буде більшою за ваші очікування. Розхід зазвичай збільшується через затори, яких не можливо уникнути, якщо на автобані ДТП. За час нашої мандрівки таких непередбачуваних затримок сталось три. Також розраховуйте на втрату палива у чергах на кордонах.

Окрім того в країнах, де стовпчики термометрів часто сягають 40-ка градусної спеки, без постійного використання кондиціонеру у авто не обійтися навіть вночі. Це також збільшує витрати пального і грошей у вашій поїздці.

  1. Найкоротший шлях до місця призначення веде через платні дороги

Будемо відверті, що найкоротший шлях до вашого місця призначення веде через платні автобани. Об’їзд платних доріг можливий, але він не вартий витраченого часу.

Угорщина застосовує найпростішу систему розрахунку за використання платних доріг. Перетнувши кордон, заїдьте на першу місцеву заправку та купіть так звану «е-віньєтку» – спеціальний дозвіл на користування платними дорогами. Продавець внесе ваше авто у базу даних і видасть чек про оплату послуги. Сплатити за віньєтку краще у форинтах, або банківською карткою, бо євро на касі обмінюють по невигідному курсу.

Якщо ж ви вже заїхали на платну ділянку дороги без відповідного дозволу то маєте 60 хвилин, щоб його придбати або ж покинути автостраду. Якщо заїзд стався помилково то протягом однієї години часу вас не штрафуватимуть.

10-ти денна перепустка на платні дороги Угорщини для легкового автомобіля до 3.5 тонн обійдеться вам у 11 євро, але якщо ви плануєте довшу подорож краще взяти місячний проїзд за 15 євро. За допомогою е-vignette ви без зупинок можете проїхати всю Угорщину, а за вашим правом користування платними дорогами ретельно стежитимуть за допомогою придорожніх камер.

Сербія також використовує просту й зручну систему оплати платних доріг. При заїзді на автобан стоять контрольні брамки, на яких з терміналів видаються квитки. Ними фіксують місце заїзду вашого авто на платну дорогу, тож їх обов’язково необхідно зберігати, аби пред’явити для розрахунку на воротах виїзду із автобану. По дорозі до Греції ви використовуватимете дві платні дороги в Сербії, за які доведеться заплатити загалом 18 євро в одну сторону. Безкоштовні ділянки траси були лише довкола сербської столиці – Белґрада.

Оплата можлива готівкою в сербських динарах, але найзручніше – банківською картою. Також до оплати приймаються й євро, але не всі монети. Номінали у 10 і 20 центів сербам чомусь не підходять.

Північна Македонія бере оплату доріг за проїхану відстань на спеціальних пунктах контролю. Цю країну ви проїдете найшвидше, але по платній серпантинній дорозі із тунелями, крізь гори ви здійсните 5-6 зупинок для оплати проїзду на загальну суму близько 7 євро.

У Греції оплата доріг відбувається аналогічно, як в Македонії. От лише відстані між пунктами контролю більші і дорожчі. Назвати точну кількість перетнутих брамок контролю в Греції складно, бо можна збитися з ліку, особливо якщо ваш маршрут включає різні локації для проживання. На ці маневри вам доведеться витратити не менше 50 євро. Водночас до пляжів трьох морів у Греції можна знайти й багато безкоштовних шляхів.

  1. GPS-навігатор – найкращий порадник для подорожуючих

У мандрівці чужими країнами не варто покладатися лише на власні сили та вказівники по дорозі, а обов’язково «озброюватись» GPS-навігатором. Окремого пристрою не потрібно, бо достатньо завантажити один із популярних застосунків на ваш телефон. Його завчасно необхідно випробувати ще в Україні, аби переконатися, чи ваш навігатор має доступ до мап доріг усіх країн маршруту. Бажано також ставити застосунки, які працюють у режимі офлайн, адже за кордоном мобільний зв’язок можливий лише у роумінгу і якщо коштів буде недостатньо, то ви опинитесь сам на сам із невідомим.

Якісна навігація також допоможе зорієнтуватися не лише у керунку, а й підкаже про обмеження руху на дорогах, місця розташувань камер фіксації швидкості руху, заправні станції тощо.

  1. Найважче випробовування для подорожуючих автомобілем – перетини кордонів

Наш маршрут до Греції пролягав через Угорщину, Сербію та Македонію. Мандрівку зі Львова розпочали у п’ятницю об 18.00. Це відверто ненайкращий час, бо потрапите у пікові затори під час виїзду із міста.

На в’їзді в Угорщину також запасайтесь терпінням. Зауважимо, найшвидше перетнути кордон із Угорщиною можна на пункті пропуску Лужанка–Берегшурань. Але навіть цей «швидкий» перетин може забрати від 4 до 10 годин вашого часу. Нам, мабуть, пощастило, бо ми стояли лише п’ять годин. Денний перетин кордону із Угорщини в Сербію забрав ще близько трьох годин. Натомість нічні перетини кордону Сербії із Македонією та Македонії із Грецією були найшвидшими – від 30 до 50 хв.

Відтак дорога до бажаної Греції із зупинками на дозаправку, каву, двогодинний сон та повноцінний обід забрала 29 годин. Із них майже 10 годин довелося простояти на кордонах. Після 1550 км дороги ви опинитесь в районі мальовничих грецьких Салонік, де варто залишитися на ніч для повноцінного відпочинку. Це особливо важливо, якщо ваш маршрут веде до центральної Греції чи її столиці, де розташований відомий на весь світ Афінський Акрополь.

При поверненні в Україну, аби уникнути заторів, на кордонах по дорозі між Грецією та Угорщиною краще обрати нічний час. Ввечері угорсько-український пункт пропуску ми проїхали фактично за 1 годину.

  1. Черепахи на дорозі!

Оленями чи козулями, що перебігають дорогу у лісистих місцинах Угорщини, вас, мабуть, не здивуєш. Проте на дорогах у невеликих населених пунктах Греції, за неповні два тижні, ми тричі обминали черепах. Повільні водії на трасах теж були :) , але мова про неквапливих плазунів у панцирах, які можуть перетинати маленькі гірські вулички, де їм заманеться.

Окрім черепах у Греції на дороги в горах часто вибігають лисиці, зайці, барани та гірські кози, тож будьте пильними, аби не наробити лиха собі чи тварині.

  1. Не замовляйте у тавернах Греції великі сети їжі

Де ви б не запланували сніданок, обід чи вечерю, знайте, що питну воду у пляшках чи графині вам подадуть скрізь і безкоштовно.

Якщо ж ви вирішили скуштувати в Греції місцеву кухню, яку готують із живності, виловленої з моря місцевими рибалками, то не ведіться на великі сети з морських смаколиків.

По перше, у тацю з наїдками може потрапити те, що ви б не воліли їсти, але не зуміли цього пояснити. По друге, греки так щедро і ситно годують, що достатньо замовити для компанії із чотирьох осіб персональні страви за ціною від 6 до 12 євро. Кожне із блюд буде ситним, а в кінці трапези вам ще й принесуть комплімент від закладу. Нам завше пропонували щось солоденьке або стиглий кавун на наш вибір.

Найбюджетнішим перекусом, окрім місцевих фруктів, стануть сувлакі – шашлички на шпажках зі свинини, курятини чи баранини на вибір. Їх також можна замовити у випеченій піті із картоплею, соусами, помідором та салатом. І ціна їх всього від 2.5 до 3 євро.

  1. Аби відпочивати на пляжах Греції, можна не платити

Аби покупатися в морі чи засмагати на пляжах Греції,  не обов’язково плати. Безкоштовних місць вдосталь, особливо у будні. Звісно, для комфортного відпочинку можна обрати і брендовий пляж. Щоб засмагати на лежаках під парасольками, достатньо замовити прохолодної кави. Воду до неї вам також принесуть безкоштовно. Обійдеться таке задоволення від 2.5 до 3 євро, в залежності від пляжу. Якщо ж замовите плашечку пива, за таку ж ціну, то замість води безкоштовно отримаєте чипси чи горішки.

Велика рідкість, коли на обладнаних пляжах стягують додаткову плату за лежаки. Якщо такі вам зустрінуться, то вас про це мають попередити. Тоді найпростіший шезлонг вам обійдеться у два євро, а якщо в такому місці ви захочете скористатися покращеним лежаком із матрацом, то за нього доведеться заплатити три євро.

  1. Обов’язково відпочиньте перед довгою дорогою

Якщо ви прямуєте зі Львова до Афін, то готуйтесь здолати 2000 кілометрів в одну сторону. За вікном на вас чекають світанки і заходи сонця та нереальні краєвиди гірських масивів, але пам’ятайте, що з кожним кілометром дороги ваша втома накопичуватиметься.

Щоб набратись якнайбільше сил – добре відіспіться перед поїздкою, а якщо вас морить сон вже в дорозі, то краще зробіть зупинку. Навіть дві годинки сну перевантажують голову водія, а проміжна зупинка в готелі на повноцінний сон і душ – ідеальне планування довготривалої поїздки.

Пам’ятайте, що справжня краса Греції у її культурних пам’ятках та колоритних маленьких містечках, де мало туристів, лунає грецька музика, і сонце сідає за море.

 

Фото: Андрій Котенський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *