ОСТАННІ НОВИНИ

У пам’ять про Мирослава Скорика. Найцікавіші твори та факти про видатного маестро

Вероніка РОЙ

|

1 червня усю Україну сколихнула сумна звістка: на 82-му році життя помер відомий український композитор, Герой України Мирослав Скорик. Львів’янин, який створив чимало музичних шедеврів, що відомі не лише в Україні, але й за кордоном. Він є автором музики для понад 40 фільмів, серед яких – «Тіні забутих предків», інструментальних творів, кількох балетів та опери «Мойсей». А його «Мелодія» стала справжнім інструментальним шлягером.

Без сумніву, можна стверджувати, що Мирослав Скорик – справжній метр української класичної музики та один з найяскравіших представників сучасного покоління композиторів. Львівський портал розповідає про музичний шлях видатного композитора та про його найвідоміші твори.

Соломія Крушельницька першою побачила музичний талант у Мирослава Скорика

Мирослав Скорик народився у Львові 13 липня 1938 року у родині українських інтелігентів, які любили та зналися на музиці. До речі, двоюрідною бабусею Мирослава Скорика була відома українська оперна співачка Соломія Крушельницька. Саме вона помітила, що Мирослав володіє абсолютним музичним слухом та порекомендувала батькам віддати його до музичної школи. За її порадою, він почав навчатися у Львівській музичній школі-десятирічці.

Музику створювати Мирослав Скорик почав ще у зовсім юному віці.

«Спочатку я не розумів, а що ж таке натхнення.. Ноти я знав, бо мати грала на фортепіано, а тому мені захотілося щось самому придумати. У Букварі були тексти віршів і я вирішив на ці тексти написати музику», – розповідав композитор виданню «Міжнародний кур’єр».

У 1947 році родину Скориків репресували і вислали до Сибіру. Та навіть на засланні 9-річний Мирослав Скорик продовжує свою освіту: вчиться гри на фортепіано, опановує гру на скрипці та навіть виїздить на різні конкурси.

Після смерті Йосипа Сталіна Мирославу вдалося знову повернутися до Львова, де він вступає до Львівської державної консерваторії ім. М. В. Лисенка.

Любов до джазу та музика до фільму «Тіні забутих предків»

Мирослав Скорик полюбляв джаз та навіть спробував долучити до української естради ритми джазової музики. Зокрема, у Львові в 1963 році Мирослав Скорик створив вокально-інструментальний ансамбль «Веселі скрипки», для якого написав ряд пісень у ритмах джазу, танго, блюзу, халі-галі, боссанови, що панували тоді у світі, але були ще маловідомі в Україні. А перший український твіст «Не топчіть конвалій» та блюз-танго «Намалюй мені ніч» у виконанні ВІА «Веселі скрипки» стали справжніми хітами.

Одним з найбільших здобутків Мирослава Скорика є музика до фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», який увійшов в десятку кращих фільмів всіх часів і народів. Композитор написав саундтрек до цієї кінострічки у віці 26 років.

Як розповідав Мирослав Скорик в інтерв’ю Українській правді, режисер фільму «Тіні забутих предків» (Сергій Параджанов, – ред.) приїхав до Львова, щоб знайти композитора, якому буде близька західноукраїнська тематика. Він пішов на радіо і попросив поставити місцевих авторів. Почувши один з творів Скорика, Параджанов зрозумів, хто йому потрібен. Втім Мирослав не одразу погодився допомагати видатному режисеру, бо той йому не сподобався.

«… Я відмовився. Але Параджанов така людина: якщо вирішив, не поступиться. Він ще раз приїхав, ми поговорили більш серйозно, і відтоді в нас була прекрасна праця, абсолютно прекрасні відносини – дружні, ввічливі», – пригадував композитор.

Ще один відомий твір Мирослава Скорика – «Мелодія ля-мінор», яка була написана до фільму «Високий перевал». Нині «Мелодія ля-мінор» – найбільш впізнаваний твором не лише в Україні, але й за кордоном. У 2007 році українська співачка Оксана Білозір записала пісню «Свіча», слова якої поклали на «Мелодію ля-мінор» Мирослава Скорика. Пісня присвячена трагедії Голодомору в Україні 1932-1933 років.

 «Мойсей» та «Повернення Баттерфляй»

Не можливо не згадати оперу Мирослава Скорика «Мойсей» за поемою Івана Франка, яка також стала відомою на увесь світ. Прем’єра відбулася 23 червня 2001 року у Львівському оперному театрі. Через брак коштів на постановку, колектив театру звернувся до Папи Івана Павла ІІ за фінансовою допомогою. Понтифік благословив оперу та навіть погодився її профінансувати. Варто зауважити, що у період, коли відбувалася прем’єра опери, до України прибув Папа Римський. Коли він завітав до Львова, з ним зустрівся творчий колектив опери, зокрема і Мирослав Скорик.

Сам композитор говорив про написання опери «Мойсей» так: «Для мене це була велика честь. Написати оперу, тим більше з глибокими філософськими ідеями, на біблійній основі, непросто, це дійсно величезна праця. Бо в цілому опера — жанр демократичний, то й музика в ній, попри все, має бути цікава слухачу. Тому потрібно було знайти якесь об’єднуюче зерно, синтезувати все. Стиль твору диктували сюжет і музичні тенденції сьогодення. Адже опера створювалася на початку XXI століття…».

Мирослав Скорик також створив балет «Повернення Баттерфляй», який й досі активно показує Львівський театр опери і балету імені Соломії Крушельницької. До речі, ця вистава якраз і присвячена Соломії Крушельницькій та розповідає про її творчість, про самовіддане служіння сцені. Композитор використав фрагменти опери Д. Пуччіні «Мадам Баттерфляй».

Скорик і сьогодення

За усе життя Мирослав Скорик отримав чимало відзнак та нагород. Зокрема композитор – Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Тараса Шевченка. У 2004 року йому присвоїли звання «львів’янин року».

Мирослав Скорик був ініціатором і співзасновником багатьох міжнародних музичних фестивалів, серед яких «Музика українського зарубіжжя», «Дні американської й української музики у Львові», «Пам’яті жертв голодомору – композитори України», Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти». Очолював журі міжнародних виконавських конкурсів, Міжнародного фестивалю «Київ Мюзік Фест». Також відомий композитор з 2011 по 2016 роки був художнім директором Київської опери. Крім цього він є кандидатом мистецтвознавства, а в 2006—2010 роках був співголовою Спілки композиторів України.

Твори Мирослава Скорика регулярно виконуються в Україні, а також у Німеччині, Франції, Австрії, Голландії, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді, Австралії. Дуже часто композитор виступав як диригент і піаніст із виконанням власних творів.

Помер Мирослав Скорик 1 червня у Києві. 13 липня видатному композитору мало б виповнитися 82 роки. Прощання із Мирославом Скориком пройдуть у Львові та Києві. А поховають його у п’ятницю, 5 червня, на Личаківському кладовищі у Львові.

Фото: Факти, УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *