Хто стоїть за рейдерською атакою на 82 млн грн?

Василь ПАСТУШЕНКО

|

Відомий у Львові торгівельний центр на вул.Сахарова, 45 хочуть «віджати» у власника. Приватне підприємство «ТІМ», що володіє спорудою 9 років, заявляє про зухвалу рейдерську атаку з метою заволодіння будівлею, де тепер функціонує супермаркет «Фуршетом» (орендар) та низка інших торгівельних об’єктів.

рейдер

Продали і через 9 років передумали

Ця історія розпочалася майже десять років тому. 22 лютого 2006 року ТзОВ «ЖИТЛОБУДДИЗАЙН» продало ПП «ТІМ» будівлю корпусу № 59 під літерою «З-2» загальною площею 3 747,4 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Сахарова, буд. 45. Відповідно до укладеного договору, ціна становила 3,9 млн. грн., які повністю були  перераховані покупцем на рахунок продавця. У день укладення та нотаріального посвідчення договору сторони підписали Акт приймання-передачі приміщення загальною площею 3 747,4 кв.м. Право власності на вищевказану будівлю було зареєстроване 02.03.2006 року ОКП ЛОР «БТІ та ЕО» за ПП «Тім» відповідно до витягу № 9985823.

Після завершення юридичних процедур та повної оплати ПП «ТІМ» взялось за ремонт споруди, що перебувала в жалюгідному та непридатному для ведення бізнесу стані. Пройшовши тривалу, але обов’язкову процедуру отримання всіх належних рішень, дозволів та інших документів, компанія створила торгівельний центр площею 3949,9 кв.м. 26 серпня 2014 року Реєстраційна служба Львівського міського управління юстиції провела державну реєстрацію права власності Приватного підприємства «ТІМ» на вказаний об’єкт нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (Витяг з Держреєстру № 26026513 від 26.08.2014 р.).

Від часу укладення договору купівлі-продажу минуло 9 років. І несподівано, в листопаді 2014 р. ТзОВ «ЖИТЛОБУДДИЗАЙН» звернулося до господарського суду Львівської області з позовом про те, що договір є недійсний. Мовляв, продаж відбувся не тій особі: замість ПП «ТІМ» у протоколі зборів засновників значиться ТзОВ «ТІМ», а тому угода укладена під впливом помилки та має бути визнана недійсною, а майно слід повернути назад продавцю (!!!)

Розуміючи всю абсурдність та безпідставність таких вимог, пропуск термінів позовної давності, а також надуманість підстав для пред’явлення такого позову, 06.05.2015 р. Господарський суд Львівської області відмовив у позові. Суд першої інстанції мотивував, що в рішенні загальних зборів засновників, на підставі якого укладався «спірний договір» купівлі-продажу, має місце саме технічна описка в організаційно-правовій формі особи покупця, а не факт укладення договору під впливом помилки і це підтверджується фактом того, що доказів існування відносин між ТзОВ «Житлобуддизайн» та ТзОВ «Тім» не надано. Крім того, продавець отримав кошти від ПП «Тім» в повному обсязі, будівля була передана по акту-приймання передачі (на момент здійснення правочину директор володів 82,6% статутного капіталу) і жодна із сторін впродовж майже 9 років не оспорювала такий договір (схвалення правочину), а також, що об’єкт змінив свою первинну форму існування і вартість, та вже не є корпусом №59, а є торговим центром, а тому реституція неможлива.

Рейдерів не зупинити

Однак це не зупинило рейдерів, які подали апеляцію. І, незважаючи на перевищення терміну позовної давності у 3 роки, повну реконструкцію будівлі та зміну юридичного статусу споруди, 27.08.2015 р. колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду постановила повернути будівлю неіснуючого корпусу №59 на вул. Сахарова, 45 продавцю – ТзОВ «ЖИТЛОБУДДИЗАЙН», а покупцю – ПП «ТІМ» мали повернути кошти, які були сплачені покупцем продавцю в сумі 3,9 млн.грн. без врахування доданої завдяки ремонту вартості та інфляційної індексації. Варто зауважити, що за висновком Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз вартість об’єкту становить 81,3 млн.грн. Та не лише вартість була проігнорована суддями. Як проаналізували юристи ПП «ТІМ», судове рішення є безпрецедентним за кількістю порушень норм матеріального права – більше десяти статей Цивільного Кодексу України, по одній статі Господарського Кодексу та Господарсько-Процесуального Кодексу, та винесено всупереч усталеній практиці Верховного суду України та Вищого господарського суду України по даній категорії справ.

На думку ПП «Тім», має місце саме замовний характер винесеної постанови та підозра у наявності зв’язку між суддями, які приймали таку постанову та особами, які здійснюють рейдерську атаку на торговий центр ПП «ТІМ».

Подальшу долю договору купівлі-продажу має вирішити Вищий господарський суд. Відповідну касаційну скаргу вже подало підприємство, яке також готує заяву на притягнення суддів Мирутенко О.Л., Гнатюк Г.М., Кравчук Н.М.  до дисциплінарної відповідальності шляхом звільнення їх з займаних посад, а також заява в Антикорупційне бюро, Генеральну прокуратуру України, Службу безпеки України, Міністерство внутрішніх справ  щодо наявності підозри щодо винесення вищезгаданими суддями завідомо неправосудного рішення, їх можливої участі у спробі рейдерського захоплення майна, підозрі в отриманні хабарів.

Проникнення рейдерів усередину

Утім, це лише один з багатьох напрямків рейдерської атаки на ПП «ТІМ». Франківський районний суд вже 9 місяців розглядає справу про поновлення на посаді звільненого директора підприємства Хомяка Романа Степановича. Всупереч усім нормам закону, суд заборонив ПП «ТІМ» вносити будь-які зміни у відомості про компанію до Держреєстру, чим фактично заблоковано господарську діяльність ПП «ТІМ». Два звернення підприємства до суду з вимогою скасувати блокування, а також звернення про відвід судді не дали результату. Тож це може свідчити про те, що рейдери мають намір увійти у ПП «ТІМ», щоб поставити свою людину директором і отримати контроль над торгівельним центром на вул. Сахарова, 45.

Рідний брат відомого у «кучмівські» часи посадовця не погодився з власним звільненням у грудні 2014 р з посади директора підприємства. Хоча причиною для відсторонення став результат аналізу фінансово-економічної діяльності руху коштів ПП «ТІМ», який виявив кричуще зловживанням коштами компанії, що вже стало підставою для відкриття кримінальної справи. Колишній директор не повернув засновнику ані печатки і штампів, ні установчих документів, ні наявної документації щодо фінансово-економічної діяльності. Більше того, на переконання ПП «ТІМ» Хомяк Р.С. вже після звільнення уклав низку додаткових договорів до договору позики з ПП «РІАЛ» (додавши умову про стягнення штрафних санкцій у розмірі 40% від суми прозики), замовив непотрібні геологорозвідувальні послуги на 1,8 млн. грн. ПП «Гео-топо-кадастр» та орендував непотрібну підприємству споруду лише для проведення в ній ремонту на 800 тис.грн., після чого договір було припинено. А ще – уклав одноразовий договір на юридичні послуги на суму 400 тис.грн, ринкова вартість яких не перевищує 4000 грн. До всіх згаданих компаній причетний близький родич Хомяка М.С. (племінник) – Данилів М.М., який був чи то засновником, або керівником, чи юристом, або ж представником у суді цих компаній. Через створення фіктивних боргів рейдери намагаються довести ПП «ТІМ» до банкрутства і відібрати торгівельний центр.

Shema

Борючись з рейдерською атакою одразу з різних напрямків (визнання недійсним договору купівлі-продажу, доведення до банкрутства та поновлення звільненого директора), ПП «ТІМ» все ж сподівається на верховенство закону. Одночасно підприємство, не склавши руки, готує звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора, голови Антикорупційного бюро, голови СБУ, Вищої кваліфікаційної комісії суддів для того, щоб зупинити та покарати осіб, причетних до незаконного захоплення приватного майна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *