Дитячі книжки можуть зашкодити здоров’ю

Львівський портал

|

До місцевих лікарень все частіше звертаються львів’яни, які скаржаться на погіршення стану здоров’я своїх дітей. Занепокоєння лікарів викликали також результати чисельних аналізів, які не дали пояснення дитячим недугам. І лише після ретельної експертизи, проведеної медиками Львівської обласної санепідемстанції з’ясувалося, що причиною цих хвороб є … дешева дитяча література.

Віднедавна в Україні введено нові правила, що регламентують необхідні стандарти, яким має відповідати друкована продукція. Особливо це стосується книжок для дітей дошкільного віку. За словами керівника відділу дитячої та шкільної літератури видавництва „Афіша” Романа Коника, саме такій літературі приділяють найменше уваги. Міністерство охорони здоров’я, прямим обов’язком якого є стежити за дотриманням відповідних стандартів, займається лише шкільними підручниками. Через це у Львові з’являється все більше так званих „підпільних друкарень”, які порушують встановлені норми. Саме тому з часу встановлення відповідних норм жодна дистриб’ютерська фірма Львівської області не зверталася за висновком санітарної епідеміологічної експертизи своєї продукції. Відстежити їх дуже важко: штраф за несанкціоновану торгівлю сягає 25 неоподаткованих мінімумів.

Впізнати підробку не складно: одна з найяскравіших ознак – жовтизна паперу, розмазана фарба та недотримання дистанції між рядками. Саме ці показники негативно впливають на дитяче здоров’я. Дослідження лікарів санепідемстанції показали, що читання таких книжок може погіршити зір, викликати головний біль та інколи – запаморочення.

Зазвичай „небезпечну для дитячого здоров’я літературу” можна зустріти на львівських ринках. Як зазначив лікар відділу гігієни дітей обласної санепідемстанції Ростислав Валовий, ці книжки не лише погано надруковані, але й містять безліч бактерій та небезпечних хімічних елементів, вміст яких у папері перевищує дозволені норми. Ще один показник – ціна. Така література зазвичай є дешевшою від якісніших аналогів приблизно на гривню. Тому медики санепідемстанції запропонували створити незалежну комісію, яка займатиметься виключно перевіркою якості друкованої продукції для дітей дошкільного віку. Проте, навіть якщо проект буде ухвалений, така організація з’явиться ще не скоро.

А поки найменші читачі, батьки яких купуються на крикливі кольори та відносно дешеві розцінки, щодня платять дорогою ціною за дорослу захланність, що межує зі злочинністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *