ОСТАННІ НОВИНИ

З недобудованого сміттєвого заводу у Львові можуть вигнати польського підрядника

Наталя Дуляба

|

ЛКП «Зелене місто» може розірвати контракт з польською компанією Control Process SA на будівництво сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій у Львові. Про це йдеться у відповідній заяві комунального підприємства, оприлюдненій 18 вересня.

«Така ситуація стала наслідком порушення підрядником істотної умови контракту – непродовження безумовної банківської гарантії розміром 3,6 млн євро на виконання контракту. Це ставить під великий ризик продовження будівництва заводу з існуючим підрядником. Якщо контракт буде розірвано, ця сума повинна надійти в бюджет Львова», – йдеться у повідомленні.

На комунальному підприємстві, яке відповідає за будівництво львівського сміттєпереробного заводу, кажуть, що зараз ведуть консультації щодо подальших юридичних дій.

Зазначимо, 12 вересня Львівська міська рада вирішила взяти новий кредит на добудову сміттєпереробного заводу. Цього разу 718 млн грн позики місто візьме в державному «Ощадбанку».

Передісторія

Станом на 1 серпня 2024 року готовність сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 оцінюють у 65%. При цьому добудувати його вкотре не встигнуть вчасно, тепер дату завершення робіт змістили на лютий 2025 року.

Будує сміттєпереробний завод у Львові польська фірма Control Process S.A. Її обрав ЄБРР на заміну переможця тендеру, яким був консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва).

Станом на лютий 2022 року контракт із генпідрядником був укладений на 36,6 млн євро кредиту. Згодом у мерії заявили, що через зміну курсу валют і війну будівництво сміттєпереробного заводу може подорожчати, однак на скільки, не уточнили.

Загалом про сміттєвий завод на вул. Пластовій, 13 говорять ще з 2018 року. Щоразу у мерії називають нові дати реалізації цього проєкту, адже довгий час фактичні роботи так і не розпочинались.

У лютому 2022 року, за кілька днів до повномасштабного вторгнення РФ, на Пластовій зрештою почали земляні роботи. До кінця 2022-го сюди вже планували завезти обладнання, а у 2023 році його мали б під’єднати. Запрацювати завод мав у серпні 2023-го, потім кінцевий термін перенесли на початок 2024-го. Тепер ця дата вкотре зміщується.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛКП «Зелене місто»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *