ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині 10-річний хлопчик опинився в реанімації з правцем

Маркіян Рой

|

У вівторок, 10 вересня пізно ввечері на Львівщині до відділення інтенсивної терапії однієї з лікарень госпіталізували дитину у важкому стані з підозрою на правець. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

20 серпня хлопчик під час майстрування пошкодив гострим предметом палець лівої руки.

«За два тижні у нього з’явилися симптоми правця: болі та судоми у м’язах ніг, порушення мовлення та ковтання, тризм (спазм жувальних м’язів). Варто наголосити, що через відмову батьків дитина шкільного віку не була вакцинована проти правця згідно з Календарем профілактичних щеплень.», – йдеться в повідомленні.

Цього року це другий випадок правця серед дітей у Львівській області!

Нагадаємо, у львівській лікарні «Охматдит» вже місяць борються за життя 13-річної дівчини з правцем. Загроза її життю все ще є, а стан погіршує значна кількість аскарид, які виявили в організмі пацієнтки.

Додамо, що правець – це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Збудник можна підхопити через відкриті рани (порізи, опіки, обмороження), скалки, пролежні, укуси на шкірі та ушкоджень слизових оболонок.

Найчастіше зараження відбувається внаслідок дрібних побутових травм і поранень стоп. Від людини до людини це захворювання не передається.

Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування: м’язові спазми, складнощі при ковтанні, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. При підозрі на інфікування або появи симптомів слід негайно звернутися до лікаря! Лікування має початися якомога швидше.

Зазначимо, правець вражає нервову систему, спричиняючи сильні судоми, біль у кістках та порушення ковтання. Інфікуватися можна через бруд у рані або поріз, травмування гострими предметами чи уламками деревини.

Ризик смерті від правця високий — від 10% до 70%, залежно від лікування, віку та стану здоров’я. Якщо людина має попередні щеплення, шанси на одужання вищі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *