ОСТАННІ НОВИНИ

«Рускій мір» у Вовчанську. Місто майже повністю зруйновано

Андрій Котенський

|

Російські окупанти не зумівши захопити, майже повністю зруйнували місто Вовчанськ, що на півночі Харківщини. Активні бої за місто-форпост на лінії оборони України точаться від травня 2024 року. Кадри руїн опублікувала Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького.

За даними військових, місто майже повністю зруйноване. Від ударів артилерії та FPV-дронів вигорають цілі вулиці, місто в руїнах вкрите димом. В повітрі цілодобово стоїть гул дронів, в небі одночасно знаходяться десятки квадрокоптерів. Над ними розвідувальні «крила». Перевага у небі майже стовідсотково означає перевагу на землі.

«На мою думку, сюди на Вовчанський напрямок прийшли одні із найбільш боєздатних частин, які мають бойовий досвід. 57-ма ОМПБр, 71-а єгерська бригада, яка вже давно воює, ми з ними теж мали справу на Авдіївському напрямку, інші підрозділи. Всі розуміють, що не можна дати противнику просунутися глибше на Харківському напрямку, ніхто не хоче знову вести бойові дії за Харків, ми вже це в 2022-му році проходили. Всі розуміють, що треба докласти максимум зусиль для того, щоб цього не допустити», – повідомив командир 2 Механізованого батальйону Окремої президентської бригади на псевдо Самурай.

За його словами, рашисти мали суттєву перевагу в розвідувальних БпЛА та пернв перевага у дронах, але зараз нашим оборонцям вдалося щонайменше відновити паритет. «За даними перехоплень, вони дуже скаржаться на кількість наших БпЛА — розвідувальних та ударних, як вони їх називають, «пташки з яйцями». Окупанти постійно під нашим наглядом, ми їх виявляємо, наносимо вогневе ураження», – розповідає Самурай.

Він також зауважує, що із початком початку бойових дій і просування ЗСУ на Курщині атак рашистів по Вовчанську стало суттєво менеше.

Як відомо, Вовчанськ – прикордонне місто у Чугуївському районі Харківської області. Рfніше тут діяв пункт контролю через державний кордон із Росією Вовчанськ– Нежеголь.

На початку вторгнення рашистів в Україну майже 20-тисячне місто було окуповане. Після деокупації Вовчанська у вересні – жовтні 2022 року там залишилося жити близько 3500 осіб.

Після повторних спроб росіян окупувати місто навесні 2024 року, з нього виїхали фактично всі мешканці. Однак кілька десятків людей не змогли покинути північної частини міста, а фактично потрапили в полон до рашистів, а частину людей просто розстрілювали.

Українські військові не дозволили російським окупантам прорватись вглиб Вовчанська і закріпитись там. Лінія фронту у Вовчанську проходить по річці, а ЗСУ контролюють 60% міста.

22 травня 2024 року стало відомо, що спецслужби викрили у Вовчанську місцевого мешканця, який пішов на співпрацю з російськими окупантами і передавав інформацію про артилерійські позиції ЗСУ. Ще один зрадник допомагав готувати захоплення Вовчанська.

Не зумівши захопити міста і зазнавши значних втрат росіяни вирішили його просто знищити.

Під час контратаки українських морпіхів у Вовчанську вдалося взяти в полон групу окупантів-штурмовиків.

4 серпня у районі Вовчанська ЗСУ ліквідували російського капітана Сєргея Філіпова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *