ОСТАННІ НОВИНИ

Українська ракета-дрон «Паляниця»: перші деталі

Наталя Дуляба

|

Першу українську ракету-дрон «Паляницю» створили за півтора року для ураження російської авіації на військових аеродромах на території РФ. Відповідне відеопредставлення вітчизняної розробки опублікував президент України Володимир Зеленський.

Всі технічні дані про «Паляницю», зокрема про радіус дії, вагу бойової частини та самого розробника, є засекречені. Проте деякі деталі все ж вирішили оголосити.

Відомо, що у межах дії ракети-дрона – 20 російських військових аеродромів, розташованих на території Росі, в тому числі й «Енгельс-2» (базуються бомбардувальники Ту-95МС) та «Саваслейка» (базуються МіГ-31К).

«Розробку змогли завершити феноменально швидко – всього за півтора року. Але мотивація вагома: чим швидше «Паляниця» була б готова, тим більше життів вдасться захистити і тим менше страждатиме мирне населення України», – вказано у відеоролику.

«Паляницю» запускають із наземної платформи. Її двигун є турбореактивним. Вартість однієї ракети-дрона не уточняють, але кажуть, що триває робота над її здешевленням та збільшенням виробництва.

Завдяки «Паляниці» Україна хоче знищити наступальний потенціал рашистів на території РФ.

Перше успішне бойове застосування «Паляниці» відбулось 24 серпня – у День Незалежності України.

Нагадаємо, вперше про «Паляницю» публічно заявив Володимир Зеленський на День Незалежності України 24 серпня.

За його словами, це є зброя «абсолютно нового класу», за допомогою якої українські військові можуть уражати цілі на території Росії, поки західні партнери не дозволяють робити це їхніми далекобійними ракетами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *