ОСТАННІ НОВИНИ

Ключові вітаміни для гарного самопочуття

Новини компаній

|

Кожній людині – дорослій чи дитині – потрібні вітаміни та мікроелементи для нормального функціонування різних систем організму. Вони поступають разом із продуктами харчування або у вигляді спеціальних вітамінних комплексів. Деякі з вітамінів можуть синтезуватися в організмі, але часто їхньої кількості недостатньо.

Роль вітамінів у житті людини

Латинське слово «вітамін» походить від vita, що означає «життя». Тому вкрай важливо вживати продукти, насичені різноманітними вітамінами та мінералами. Завдяки ним в організмі відбуваються практично всі біохімічні та фізіологічні процеси. Основна роль вітамінів:

  • Покращення імунітету, захист від хвороб.
  • Участь в обміні речовин. Вітаміни входять до складу ферментів. Від них залежить швидкість обміну жирів, вуглеводів, білків.
  • Ділення клітин в організмі, синтез ДНК.

Деякі з них впливають на стан здоров’я та самопочуття, зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів.

На сьогоднішній день відомо про 13 вітамінів, які поділяються на водо- та жиророзчинні.

Основний комплекс вітамінів, необхідних щодня

Збалансований режим харчування передбачає прийом усіх необхідних вітамінів та мінералів. Які вітаміни потрібні нашому організму:

  • С та Е. Їх ще називають вітамінами краси, вони діють як антиоксиданти, нейтралізують шкідливі речовини, допомагають підтримувати імунітет. Містяться у фруктах, овочах, горіхах, олії.
  • Велику групу корисних речовин являють собою вітаміни В (В1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12). Вони сприяють обміну речовин, покращують стан шкіри, потрібні для функціонування імунної та кровоносної системи, налагоджують роботу центральної та периферійної нервової системи. Речовини можна знайти у м’ясі та рибних продуктах, кисломолочних, яйцях, зернових. Корисний для загального здоров’я вітамін В рекомендують вживати у вигляді добавок у разі виникнення певних симптомів.
  • D сприяє засвоєнню кальцію, покращує роботу імунної та ендокринної системи. Міститься у зелені, рибних продуктах. Його виробленню в організмі сприяє сонячне світло, тому варто перебувати удень на вулиці хоча б по 15 хвилин.
  • Важливу роль для здоров’я відіграє вітамін А, що міститься у моркві, зелених овочах. Важливий для зору, імунної системи та здоров’я шкіри.
  • Мікровітамін Н можна знайти у шоколаді, горіхах, жовтках. Він поліпшує стан нігтів, волосся.
  • Вітамін К бере участь у згортанні крові, впливає на засвоєння кальцію, його наявність визначає стан скелета, міцність зубів та кісток. Багато цього інгредієнту міститься у грибах, чорному шоколаді, яєчних жовтках, молоці. Також можна приймати вітамін К у вигляді додаткових комплексів.

Вітаміни потрібні організму в мікродозах, але вони вкрай важливі для нормального функціонування. Їх можна отримувати з харчових продуктів або приймати спеціальні вітамінні комплекси, які поєднують у собі також корисні мікроелементи. При перевищенні денних показників надлишки виводяться з організму разом із сечею. А при нестачі виникає погіршення самопочуття, спостерігаються проблеми із роботою внутрішніх органів, волосся та нігті стають ламкими. Слід бути уважними до прийому жиророзчинних вітамінів, які мають здатність накопичуватися, призводячи до гіпервітамінозу.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Перед застосуванням порадьтеся з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *