ОСТАННІ НОВИНИ

З ратифікацією Римського статуту Україна зробила крок до ЄС, – Кулеба

Маркіян Рой

|

Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду Україна зробила «важливий крок для вступу до ЄС». Про це він повідомив у соцмережі X.

«Це була довга подорож, повна викликів, міфів і страхів», – написав Кулеба й подякував президенту України Володимиру Зеленському, а також низці українських посадовців.

Міністр відзначив, що після ратифікації Верховною Радою Римського статуту у середу Україна стала 125-м членом Міжнародного кримінального суду.

«Зробивши цей крок, Україна демонструє свою непохитну відданість зміцненню міжнародного правосуддя», – підкреслив міністр.

Україна, за його словами, вже ефективно співпрацює з МКС для забезпечення всебічної відповідальності за всі злочини, скоєні Росією в ході російської агресії, а тепер ця робота буде ще більш ефективною.

«З ратифікацією Римського статуту Україна також зробила ще один важливий крок до вступу до ЄС», –наголосив міністр.

Нагадаємо, український парламент підтримав ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Довідка

Римський статут встановлює чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії.

Станом на сьогодні стату ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, але за весь цей час так і не ратифікувала його, навіть попри те, що у 2015 році необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

Водночас Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території, тобто фактично визнала його юрисдикцію.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну українська влада допускала ратифікацію Римського статуту, але вже після завершення повномасштабної війни. Водночас останніми місяцями Київ констатував, що ризиків ратифікації документа немає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *