ОСТАННІ НОВИНИ

Три судді Печерського райсуду, які вирішували гучні справи, виявилися дисертантками Татарова

Ольга Денисяка

|

Три судді Печерського райсуду, які захищали наукові дисертації під керівництвом заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, розглядали гучні справи як-от справу екснамісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя та домашній арешт для активіста Романа Ратушного. Про це йдеться у розслідуванні hromadske.

Журналісти виявили мережу посадовців та топових правоохоронців, які захищали дисертації під науковим керівництвом Олега Татарова. У частини з них Татаров був науковим керівником.

Зокрема, йдеться про суддів Печерського районного суду — Світлану Шапутько, Світлану Смик та Віту Бортницьку, яка у 2023 році пішла із суду за вислугою років. Всі троє, подекуди у парах між собою, ухвалювали рішення у найбільш гучних процесах країни.

Так, Світлана Шапутько відмовила у відводі своєї колеги, коли та розглядала арешт активіста Романа Ратушного після протестів на Банковій в лютому 2020-го. Жодних пояснень чи аргументів цього рішення не навела. Забула навіть про цей розгляд попередити адвокатів активіста, за що й потрапила в базу «Правотворець». Суддя Шапутько захистила дисертацію під керівництвом Татарова у травні 2018-го.

А вже через місяць, у квітні 2018-го дисертацію під керівництвом Олега Татарова захистила також колега Шапутько по Печерському райсуду — суддя Світлана Смик. У 2019-му вона розглядала справу про невчасне декларування президентом Зеленським отримання 2,5 млн грн за продаж облігацій. Думала над справою пані Смик рік і закрила її останнього тижня липня 2020-го.

«Це неподання повідомлення про отримання доходу з продажу — доволі формальна й проста для суддів справа. Але вона все ж таки була закрита. Тут можна побачити ознаки лояльності до влади та відсутність бажання розбиратися у справі», — вважає адвокаційна менеджерка Фундації DEJURE Ніка Крейденкова.

За затягування справи щодо Зеленського суддею Смик НАЗК звернулося до Вищої ради правосуддя. Цього разу справу проти самої судді закрили 20 серпня 2020 року. Нагадаємо, що 5 серпня того самого року в Офіс президента офіційно працевлаштувався науковий керівник пані Світлани Олег Татаров.

У фундації DEJURE, яка збирає досьє на суддів, пригадують набагато показовішу справу за участі судді Смик.

«Також Світлана Смик була відомою через справу Паші-Мерседеса, служителя Києво-Печерської лаври. Авторозподіл цієї справи мав ознаки маніпуляції. Як це відбувається? У кожному суді є багато суддів, у Печерському їх приблизно 30, а в авторозподілі їх чомусь не всі 28, а лише двоє. Зазвичай це відбувається у такий спосіб, що деякі спеціально йдуть у відпустку, хворіють і так далі й в авторозподілі залишаються лише двоє суддів», — пояснює Крейденкова.

Під час розгляду справи Павла Лебедя — намісника Києво-Печерської лаври — в авторозподілі опинилися саме Смик і Шапутько.

Суддя того самого суду до 2023 року, Віта Бортницька, перед виходом на пенсію прогриміла на всю країну рішенням про арешт майна Петра Порошенка. А ще, вже на пару зі Світланою Смик, Бортницька неодноразово продовжувала арешт екскерівника Харківської СБУ Романа Дудіна, якого звинувачують у держзраді за події перших днів повномасштабного вторгнення. Ми розповідали про очевидну політичну вмотивованість цієї справи.

Кандидатську роботу Бортницька захистила під керівництвом Олега Татарова прямо перед його призначенням на Банкову — у 2020-му.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *