«Об’єднаймо Україну» відкриває двері для політичних партнерів

|

Громадянський форум «Об’єднаймо Україну» не братиме участі у парламентських виборах 2006. Жарт? Ні. Так сказав на засіданні установчого з’їзду форуму його голова, перший Президент України Леонід Кравчук.

Щоправда одразу наголосив, що Громадянський форум «Об’єднаймо Україну» не може брати участі у виборах тому, що не є партією, а громадською організацією. «Але якщо партії, котрі співпрацюватимуть з форумом створять блок і підуть на вибори, то назва блоку може бути будь-яка, можливо, й «Об’єднаймо Україну». Але форум працюватиме до виборів й після виборів», – підкреслив Леонід Макарович.

Якщо б Центральна виборча комісія видавала «Оголошення», то заклик до співпраці, оголошений на установчому з’їзді форуму, виглядав би приблизно так: «новий, порядний, прогресивний бренд, створений під ім’я популярного в державі першого Президента Леоніда Кравчука, шукає для спільного штурмування парламентського бар’єру-2006 порядні, без шкідливих звичок партії з подальшим утворенням у ВР спільної фракції або саморозпуску та зібрання під спільним партійним дахом».

Перші ластівки самі прийшли на засідання форуму та були обрані до керівних органів громадської організації: колишній голова Одеської ОДА Володимир Гриневецький, голова київської організації форуму Лариса Скорик, члени політради партії “Трудова Україна” Дмитро Табачник, Володимир Сівкович, Микола Княжицький, Олександра Кужіль, екс-губернатор Луганщини Віктор Тихонов, колишній голова Харківської ОДА та лідер «Нової демократії» Євген Кушнарьов.

«Ілюзії після революції розвіялися. Своїми непрофесійними діями, чварами нова «помаранчева» команда відкинула Україну на 10 років назад. Економіка – на грані кризи, а влада далі будує повітряні замки. Поголовна чистка кадрів повністю знищила систему управління, продовжуються політичні репресії. Відставка уряду Тимошенко взагалі є нелогічною, судячи з попередніх заяв Віктора Ющенка. Ми бачимо, що нинішня влада нездатна змінити ситуацію, команда Президента дезорганізована, відтак криза може стати некерованою. Трагедією Майдану є те, що там не було суспільного діалогу, діяльність влади не контролюється громадськістю. Саме тому ми закликаємо не лише політичні партії чи громадські організації, а й все суспільство, яке було та й зараз залишається розділеним після президентських виборів, до національного порозуміння, консолідації українського суспільства. Ми не хочемо кричати про помилки і засуджувати нову владу, ми пропонуватимемо альтернативні програми», – наголосив Леонід Кравчук.

Аналогічні переконання учасники установчого з’їзду висловили й у зверненні, прийнятому на засіданні, до всіх громадян України. Вони наголошують, що «атмосфера ворожнечі й політичного протистояння в Україні не минула із завершенням виборів Президента, в країні продовжує тліти вогонь суспільного розбрату».

Учасники з’їзду констатують, що «в Україні загальмувався розвиток економіки, вперше з 1999 року розпочався спад ВВП, набирає обертів неприборкана інфляція, стрімко зростає заборгованість з заробітної платні, небаченого розмаху набула корупція. Найстрашніше те, що прості українці втрачають надії».

Учасники форуму наполягають на тому, аби всі зрозуміли, що «не можна вибороти щастя для України в протистоянні українців з українцями. Ми маємо об’єднати сили всього суспільства навколо тих цінностей, які поділяє більшість громадян України на Сході й на Заході, ми маємо знайти мужність поступитися часткою тих вимог, які ще не знайшли загальнонаціонального компромісу. Ми повинні визнати, що ми – різні, але маємо жити разом, поважаючи погляди один одного. Саме такі амбіційні завдання ставить сьогодні перед собою наш Громадянський форум. Його діяльність має стати початком процесів політичної консолідації українського суспільства».

Виступаючи перед делегатами з’їзду Леонід Кравчук наголосив, що Громадянський форум «Об’єднаймо Україну» є відкритим для всіх, незалежно від кольору їх прапорів, світосприйняття чи віросповідання. Перший Президент охарактеризував два шляхи, за допомогою яких «Об’єднаймо Україну» пропонуватиме владі альтернативні програми розвитку та доноситиме до найвищих кабінетів влади свої позиції. «Перше – це організація «круглих» столів, діалог влади та суспільства, чого зараз немає. Друге – це спілкування з владою через засоби масової інформації», – сказав Леонід Макарович.

Перші спроби донести до своє бачення до найпросторіших київських кабінетів учасники з’їзду зробили прямо на зібранні. Форум звернувся до президента не допустити до складу нового Кабінету міністрів непрофесіоналів та людей, підозрюваних у корупції.

“Ми просимо не допустити до уряду чиновників, які скомпрометували себе популістськими заявами, репресіями та корупційними діями”,—зачитав звернення Микола Княжицький.

“Протизаконному переслідуванню за політичними ознаками треба покласти край. Досить спостерігати за знищенням медицини і культури. Ми вимагаємо припинити масові звільнення лікарів, вчителів, управлінців всіх рівнів”,—наголошується в зверненні.

Учасники форуму відмовитися вказувати конкретні прізвища в зверненні, але в їх виступах лунала критика на адресу міністра культури Оксани Білозір, міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Крім того, учасниця форуму Лариса Скорик ініціювала звернення до Генерального прокурора з ініціативою порушити кримінальну справу проти Юрія Луценка, мотивуючи це тим, що внаслідок виконання міністром усної вказівки Президента про ліквідацію ДАІ, в Україні вдвічі зросла кількість ДТП та загинуло 5000 осіб.

В разі невиконання цих вимог учасники форуму попередили, що “ініціюватимуть акції громадянського спротиву проти осіб, які своїми діями або бездіянням сприяли репресіям, корупційному розкраданню країни та злочинному непрофесіоналізму”.

Очікуваного оголошення створення передвиборчого блоку «Об’єднаймо Україну» на з’їзді не пролунало. Проте, як зауважували в кулуарах учасники зібрання, підходять до кінця останні консультації та переговори і вже незабаром буде оголошено про створення блоку.

Є підстави стверджувати, що форум Кравчука (за умови вдалого позиціонування себе, як сила, що здатна примирити Схід і Захід) може реально претендувати на роль опозиційного стержня «колишніх» владоможців на парламентських виборах 2006 року.

По-перше, «Партію Регіонів», яка після президентських виборів була опозицією №1, зараз опозицією назвати язик не повернеться. Після підписання меморандуму з Президентом та голосування за кандидатуру Юрія Єханурова «регіони» стали повноправними «провладними», взявши на себе не найменшу частину відповідальності за дії уряду Єханурова.

По-друге, найближчої весни в Україні не буде класичного протистояння влади (НСНУ-БЮТ-ПР-НПУ) та опозиції (?). На цих виборах влада боротиметься між собою (пост-революційний синдром), а протестний електорат є завжди, і не такий він уже й малий. І саме форум Кравчука має достатньо шансів його відхопити.

По-третє, уже зараз до форуму долучилося чимало не останніх осіб у політичному житті нашої держави. Нехай вони всі з приставкою «екс», нехай вони вже мали змогу довести свої здібності на різних посадах. Але, скажімо, хто відбере у того ж Димитра Табачника вміння блискуче вести кампанію? Хто відбере за півроку популярність Володимира Гриневецького в Одесі, а Євгена Кушнарьова на Харківщині? Мабуть, ніхто. Адже не до того зараз. Тут пильно треба дивитися, щоб побратим із сусіднього кабінету ножа в спину не встромив.

Тарас КУХАР, Західна інформаційна корпорація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *