Валерій П’ятак, заступник голови ЛОДА з питань економіки:”Митниця і бізнес працюватимуть по-новому”

|

“За останній тиждень суми митних зборів та платежів зросли майже на 40%. Це свідчить про те, що з одного боку, активність на кордоні суттєво зросла на відміну від січня, а з другого – митники почали працювати скурупульозніше та прозоріше з товарами. Митниця працюватиме по-новому і бізнес також повинен працювати по-новому, так як цього вимагають нормативні акти – це полегшить роботу як бізнесу, так і митниці.

Що ж стосується черг на кордоні, то тут є кілька проблем. З одного боку, те, про що я вже говорив – митники працюють з вантажами скрупульозніше, а підприємці до цього не готові, відтак витрачається додатковий час на приведення вантажів до відповідних вимог. З іншого боку є певні технічні обмеження на пунктах перетину, що теж призводить до утворення черг. Є ще один бік – це те, що польська сторона також прискіпливіше проводить огляд транспорту та товарів, які перетинають українсько-польський кордон і це пов’язано з вимогами ЄС. Мені подали інфомрацію про те, що на вихідні черга автомобілів становила 40-50 штук, що означає від чотирьох до восьми годин очікування митного та прикордонного огляду. Однак зараз ситуація трохи змінилася – річ в тім, що у Києві виникли певні проблеми із сервером, який обслуговує митниці і пропуск товарів відбувається у ручному режимі – за допомогою подання операторами твердих копій. Але це не сповільнило режим перетину, а може й навпаки, його пришвидшило.

Зараз ми подали пропозиції до уряду щодо зменшення ставок ввізного мита на певні товари, а крім того, хочемо провести переговори з польською стороною щодо певних новацій, наприклад введення в дію правила “зеленого коридора”, яке з польського боку не діє. Голова ЛОДА буде 4 лютого на кордоні і зустрічастиметься з цього приводу з керівництвом сусідніх польських воєводств”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *