Обережно: схуднення!

Інна КОРІНЬ, «Новий Погляд»

|

У гонитві за привабливою фігурою можна втратити не лише здоров’я, а й життя.

Ще буквально кілька тижнів і літо нагадає про себе. Вже у колективах почали обговорювати норми та графіки відпусток, вже клієнти банків перевіряють свої депозити та рахують прибутки, вже туристичні фірми готують нові маршрути та пропозиції…

І ніби все можна встигнути буквально за кілька тижнів: і відпустку взяти, і речі спакувати, і крем для засмаги та купальник придбати. Єдине, що не можна зробити за тиждень — привести до ладу власне тіло. Тим, хто має з цим проблеми, власні лінощі відразу радять купити якісь таблетки для схуднення та крем від целюліту. Реклами на такі товари просто тьма-тьмуща. Та розумні люди принаймні купуватимуть такі препарати в аптеці. У будь-якій аптечній мережі є щонайменше три варіанти препаратів для схуднення: чаї, пігулки, натирання. Спробуймо з’ясувати, як вони діють.

Чаї для схуднення

Цей засіб серед покупців доволі популярний, адже це чи не найдешевший спосіб скинути кілька кілограмів. Можна купити пачку чаю за 10 гривень, пити тиждень і ніби худнути. Чому ніби? Та тому що насправді, як мені пояснили в аптеці, в основі усіх таких чаїв сечогінні препарати, які дозволяють виводити з організму воду. Поки п’єш — ніби худнеш, щойно припинив пити — усе повертається на свої місця, а можливо, стане й ще гірше. Організм почне «напиватися» з запасом… Не дарма ж свого часу так багато людей «попеклися» на «Новій фігурі» чи фіточаях!

Пігулки

Тут усе значно заплутаніше. З одного боку, пігулки є різні: замінники їжі, наповнювачі шлунку, спалювачі жирів… Але насправді — усе це своєрідний лохотрон. І не завжди дешевий. Таблетки для схуднення можна купити і за 20-25 гривень, і за 100 (такі як розрекламований «Ідеал») чи 200 (такі як не менш розрекламований «Ксенікал»). Це в аптеці, а через телемагазини можна віддати і до кількох десятків тисяч гривень, але про це ми сьогодні не говоримо. Знайшла кілька відгуків про подібні препарати. Як виявилося, мало хто говорить про їх позитивні сторони, хіба самі виробники. Натомість скаржаться на препарат для схуднення “Тотал найн”. Коли експерти звернулися до Міністерства охорони здоров`я, з`ясувалося, що зареєстрований лише препарат “Тотал”, який в аптеках коштує 20 грн. Про “Тотал найн» за 2 тис. грн, там нічого не чули. Так що — це піратський препарат. Не допомагає засіб для збільшення бюста “Брест форм”. «Ксенікал» викликає нетримання…

І все б нічого, якщо б усі ці препарати просто не допомагали. Та, на жаль, часто такі «ліки» жахливо шкодять здоров’ю і навіть можуть призвести до смерті. Про те, що жінки готові з’їсти будь-що, аби схуднути, потай знали усі і давно, але експерти забили на сполох після смерті від анорексії 21-річної бразильської манекенниці Ани Кароліни Рестон. (Анорексія — цілковита відмова від їжі чи різке обмеження прийомів їжі з метою схуднення чи профілактики зайвої ваги. При анорескії спостерігають патологічне бажання втрати ваги, страх ожиріння. У медицині розрізняють два види нервової анорексії: обмежувальний — хворий не наїдається і дуже обмежує себе у їжі; та очищувальний — хворий об’їдається, а потім провокує блювання чи зловживає диуретиками чи клізмами) Отже, припускають, що Ана Кароліна Рестон приймала таблетки для схуднення і знеболювальні препарати.

Та цим одним випадком страшні ліки не обмежилися: лікарі вивчали історії хвороби людей, які приймали препарат «Рімонабант». У результаті вони дійшли висновку, що у пацієнтів на фоні прийому препарату занадто часто з’являлися думки про суїцид. Що характерно, про самогубство задумувалися навіть ті люди, які раніше не були схильні до депресії. А ще одне дослідження показало, що у добровольців, які приймали по 20 мг «Рімонабанта», з’являлося безсоння, відчуття тривоги і траплялися приступи паніки.

Найгірше, коли на такі «подвиги схуднення» нас наштовхують найближчі люди. Так сталося з Ольгою, яка усе своє життя страждала від комплексу зайвої ваги. Якось її хлопець, аби «підколоти», сказав жартома, що для нього ідеальним образом жінки є топ-модель Наомі Кембел і що він просто шаленіє від струнких худорлявих дівчат. Це стало останньою краплею терпіння Ольги. Образа і ревнощі заволоділи її серцем. Тоді дівчина вирішила, що вона обов`язково стане такою, про яку мріє коханий. Але що реально допоможе досягти бажаного результату? Дієта? Ні, Ольга вже спробувала: ефекту майже ніякого, зате муки голоду нестерпні. Спорт? Також ні, бо це важка і клопітка праця, яка потребує часу. Дівчина вирішила спробувати спеціальні таблетки від схуднення. А що? По телевізору рекламують як ефективний безболісний засіб для втрати зайвих кілограмів. Отож, таємно використавши усі свої заощадження, Ольга з нетерпінням очікувала певних результатів. Вони не забарились. Дівчина почала худнути на очах. Здивування та компліменти рідних і друзів лише додавали їй оптимізму. А потім трапилось непередбачуване. Ольга почала непритомніти, зник апетит і в організмі відчувався дискомфорт. Звернувшись до лікаря, почула невтішний діагноз: серйозне порушення обміну речовин. А причина єдина – вживання згаданих вище таблеток. Потім був довгий курс лікування, але наслідки необдуманого кроку, за словами медпрацівників, будуть усе життя дошкуляти дівчині.

На такі легкі гачки потрапляють не лише наївні дівчатка-підлітки, але й відомі особистості. Торік Лоліта підсіла на китайські таблетки для схуднення. 44-річна артистка почала стрімко втрачати вагу та водночас у неї паморочилася голова і болів шлунок. А Лариса Доліна хоч і не говорить, чим худла, але після того, як спробувала чудо-ліки, наполягає на тому, що найкраща дієта — «не есть ни то, ни это!»

Як на мене, прикладів більше ніж достатньо. Не впевнена, що людина, яка ще спроможна здорово мислити, навіть думатиме про такий спосіб змінити свою фігуру, а часом і все своє життя…

Натирання

Тобто усілякі креми, гелі та антицелюлітні комплекси. Тут вибір – хоч греблю гати! Проте це задоволення не з дешевих і не з простих. Їх мало просто нанести на шкіру у «проблемних» зонах, треба ще інтенсивно масажувати. Добре подумавши, можна дійти висновку, що такий масаж по два рази на добу може допомогти і без крему… Хоча, звичайно, ефект прогрівання пришвидшує процес. Тому, якщо ви готові до щоденної роботи пальчиками, то це може бути ефективно. Щоправда, такі процедури треба проводити не менше 2-3-х місяців, тож пришвидшуйте темпи, бо до літа можна не встигнути…

Коментар для «Погляду»

Ірина КШВЕЦЬКА, провізор:

„У весняний та літній сезони люди масово купують препарати для схуднення. Це шалені прибутки для фірм-виробників, але ефект від такого лікування — сумнівний. Зазвичай усі пропоновані препарати — біологічно активні добавки, які не є панацеєю, а лише допомогою до раціону. Тому від них немає такого яскравого ефекту. Варто знати, що нав’язані рекламою переконання у дієвості препаратів, зазвичай обман. У випадку з фітопрепаратами ліки мають сечогінний та жовчогінний ефект, а отже їх категорично не можна застосовувати людям із проблемами сечовивідних шляхів, людям, які мають каміння. Вживання таких препаратів призводить щонайменше до втрати пружності шкіри, появи зморшок, погіршення кольору шкіри. Це втрата води з організму, але ніяк не видимої жирової маси. Щодо препаратів на хімічній основі, то їх здебільшого призначають лікарі-дієтологи і такі препарати отримують в аптеках за рецептом. Вони можуть стримувати появу нових кілограмів і допомогти схуднути на кілограм-два, але не на десятки, як говорять нам рекламні красуні. Кажучи відверто, усі ці «ліки для схуднення» — викинуті на вітер гроші. Насправді допомагає зміна раціону, контроль харчування та обов’язково спорт”.

Надія МЕЛЬНИЧУК, дієтолог Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. Медведя:

„Будь-який препарат для зменшення ваги протипоказаний, якщо є гострі чи хронічні захворювання будь-яких органів чи систем, а також при плануванні вагітності. Препарати для схуднення знижують апетит, погіршують всмоктування у кишківнику та мають послаблюючу дію. При цьому розвивається виражений дефіцит вітамінів та мікроелементів, подразнюються слизові кишківника. Краще збалансувати харчування”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *