ОСТАННІ НОВИНИ

З 4 травня в Україні більше не буде «обмежено придатних» до військової служби. Деталі

Наталя Дуляба

|

Із 4 травня в Україні більше не буде такої категорії як «обмежено придатний» до військової служби, натомість Міноборони вводить нове поняття, яким користуватимуться військово-лікарські комісії. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК). Цей наказ набирає чинності 4 травня – одночасно з ухваленим 21 березня законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист».

Головною новацією документа є те, що майже повністю (за винятком чотирьох випадків) скасовано індивідуальну оцінку придатності, коли ВЛК могла обирати між формулюваннями «непридатний», «обмежено придатний» чи «придатний».

Також у багатьох випадках формулювання «обмежено придатні» до служби під час воєнного стану замінили на таке: «Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони».

Людина з таким записом у військовому квитку може бути мобілізована, якщо у війську є потреба в поповненні саме цих підрозділів.

Чоловіки віком 18–60 років, які досі мали статус «обмежено придатний», тепер повинні знову пройти ВЛК. Це належить зробити до 4 лютого 2025 року. Медкомісія повинна буде дати тільки два висновки: придатний або непридатний. Але сама придатність ділитиметься на категорії:

  • повністю придатний;
  • придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
  • придатний за окремими спеціальностями (наприклад, сюди належать кандидати на вступ до ВВН3);
  • придатний для виконання специфічних завдань.

Як повідомляв Львівський портал, 21 березня Верховна Рада України прийняла закон про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Саме він передбачає повне скасування статусу «обмежено придатний», тож усі військові та військовозобов’язані, які його мають, повинні повторно пройти ВЛК.

У Міноборони наголошували, що скасування цього статусу з 4 травня не означає автоматичного переходу до статусу «придатний» чи «непридатний». Громадяни, визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців мають пройти повторну військово-лікарську комісію, тобто до 4 лютого 2025 року.

Водночас уряд до початку серпня також має прийняти нормативно-правові акти, якими буде визначено оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *