ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада ухвалила закон про реформу вищої освіти

Маркіян Рой

|

У вівторок, 23 квітня, Верховна рада ухвалила у другому читанні освітній законопроект №10177, який адаптує систему вищої освіти в Україні до європейських стандартів. Ухвалений проект закону дозволить студентам самостійно формувати освітню траєкторію та темпи навчання. Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

«Верховна Рада ухвалила закон про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій – 306 голосів за! Цей закон – є складовою комплексної трансформації системи вищої освіти, яку ми розпочали заради підвищення якості освіти в університетах», – зазначив Лісовий.

За словами міністра, що основною метою цього закону є створення більшої кількості можливостей для студентів, наприклад: можливість самостійно регулювати темп і тривалість навчання та, за потреби, змінювати спеціальність після року чи півтора навчання, завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні.

«Тобто, якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. А тоді, після першого курсу, вже ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту», – пояснив він.

Зазначається, самостійно регулювати тривалість навчання зможуть студенти, які навчаються за контрактом. За словами міністра освіти, можна буде завершити 4-річну бакалаврську програму за три роки чи 6-8 років, якщо студент поєднує навчання з роботою.

Оксен Лісовий додав, що законопроект також передбачає посилення автономії українських університетів, що дозволить їм самостійно визначати засоби для досягнення встановлених стандартів. Нові можливості для нерегульованих спеціальностей дозволять підвищити конкуренцію в університетах та підвищити якість навчання.

«Для регульованих, таких як право, медицина чи правоохоронна діяльність, будуть детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання. Адже для цих спеціальностей передбачені державні кваліфікаційні іспити», – зазначив міністр.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *