ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський прогнозує демографічний «бум» після закінчення війни

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський вважає, що після закінчення війни на Україну чекає демографічний «бум», також, на його думку, ситуацію покращить посилення протиповітряної оборони. Про це він заявив під час зустрічі зі студентською спільнотою Сумського державного університету, передає hromadske.

На питання студентки про плани держави щодо стимулювання народжуваності Зеленський наголосив, що «питання номер один — у безпеці».

«Я думаю, найбільший стимул — це безпека. Що далі з дитиною, що робити, і треба не тільки фінансово стимулювати, тому що фінанси, на мій погляд, вони допомагають, але вони не стимулюють у час війни саме народження. Допомогу — так. Але народження, мені здається, тільки в безпеці», — пояснив український лідер.

Він зауважив, що безпека полягає в наявності укриттів, зокрема у школах і садочках, та протиповітряній обороні.

«Тобто є те, що загалом повинна робити держава з партнерами, — це новітні технології щодо ППО і свої вітчизняні системи, і це множити, множити щоденно, і інформувати суспільство про це», — зауважив президент.

Зеленський вважає, що саме убезпечення неба має вплив на народжуваність.

«Взагалі я розумію, що закінчиться війна — буде “бум”. Я в цьому впевнений. Будуть люди повертатися, впевнені в завтрашньому дні і впевнені в майбутньому, в Україні», — заявив він.

Водночас президент згадав про деякі країни, які працювали над програмами для підвищення народжуваності на тлі зменшення кількості населення, та додав: «Тому, може, і програми потрібні ще якісь додаткові».

Зазначимо, в грудні 2022 року в Інституті демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи прогнозували катастрофічне падіння народжуваності цього року. А в липні 2023 року моніторингова платформа «Опендатабот» зафіксувала, що від початку великої війни народжуваність в Україні скоротилася на 28%.

Також у 2023 році Інститут надав прогноз щодо чисельності населення України протягом 10 років. Там припускають, що у 2033 році кількість буде в межах від 26 до 35 млн людей у кордонах 1991 року.

Крім того, за даними Міністерства економіки, наразі за межами України перебувають близько 6,2 мільйона українців, які виїхали через повномасштабне вторгнення росії. Як свідчить німецьке опитування, приблизно половина українських біженців планує залишитись у Німеччині принаймні ще на кілька років або навіть назавжди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *