ОСТАННІ НОВИНИ

Справа Лікарчука вже в суді

|

До суду направили обвинувачувальний акт стосовно екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, двох його заступників та ще чотирьох осіб. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

лікарчук

Посадовців підозрюють у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, привласнення та легалізації коштів Державного бюджету України та Американських рад з міжнародної освіти. Відтак їм висунули звинувачення по семи статтях ККУ –  за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 4 ст.28 ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.

«Завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітей керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників, та обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право», – наголошують у прокуратурі.

Як йдеться у повідомленні далі, керівництвом УЦОЯО з метою особистого збагачення та кар’єрних міркувань у 2008 році створено злочинну організацію, яка завищувала результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп’ютерні системи.

Так, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року – близько 2000.

З метою прикриття незаконного втручання до системи керівництвом УЦОЯО навмисно не було забезпечено створення комплексної системи захисту інформації, яка передбачена Законом України «Про захист інформації в інформаціно-телекомунікаційних системах», та ще й публічно заперечувалась можливість втручання в результати ЗНО.

При цьому, у ході досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінювання службових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, більшості працівників УЦОЯО, майже всі протиправні дії вчинялись керівництвом Центру.

На цей час завершено досудове розслідування за фактами створення злочинної організації, привласнення та легалізації нею бюджетних коштів у сумі понад 4 млн грн, завищення результатів ЗНО у 2014-2015 роках.

Фото: stanislavske.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *