ОСТАННІ НОВИНИ

У старих будинках Львова відновлять більше десятка аварійних балконів

|

У Львові відреставрували балкон на вул. Братів Рогатинців, 45, який раніше перебував у дуже поганому стані і потребував негайного ремонту. Про це Львівському порталу повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

a4162

Як зазначили в міському управлінні охорони історичного середовища, відповідні роботи з реставрації розпочали всередині липня та проводять у співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. Завершити відновлення балкону обіцяють за місяць-півтора.

Як інформує прес-служба міськради, житловий будинок, в якому знаходиться балкон, – пам’ятка архітектури місцевого значення. Та власне балкон перебував у незадовільному стані: тут були відсутні частини перил, а плита була сильно пошкоджена. Та ж частина перил, які залишились, складаються з чавунних деталей, що походять з різних часів і, ймовірно, були перенесені сюди з іншого балкону. Для того, аби відновити цілісну картину, було прийнято рішення доповнити оригінальні частини.

«Фасад будинку чітко вказує на те, що його зовнішній вигляд було видозмінено наприкінці 19-го століття, оскільки різні шари штукатурки накладаються один на одного. Найвірогідніше, що балкон з’явився тут під час ранньої фази будівництва, оскільки консолі частково покриті давнішим шаром штукатурки», – зазначили у GIZ.

Станом на зараз, тут виконано реставрацію чавунних консолей та плити, а огорожа з чавунного литва перебуває в майстерні. Керівник компанії-підрядника «Оберіг» Віктор Проданчук обіцяє: на початку осені весь балкон знову стане автентичним і виглядатиме так, як 100 років тому, – лише фарби на початках будуть яскравіші.

Загальна вартість робіт складає близько 88 тисяч гривень. Окрім того, що реставрацію балконів фінансують міськрада та GIZ у співвідношенні 50 на 50, мешканці також зобов’язуються внести певну частку – 500 грн.

a4125

Цього року в місті заплановано провести реставрацію та капітальний ремонт 13 балконів, серед яких, окрім того, що на вул. Братів Рогатинців, 45, також балкони на пл. Осмомисла, 1 (1 балкон), вул. Герцена, 4 (4 балкони), вул. Просвіти, 6 (2 балкони), вул. Курбаса, 8 (1 балкон), вул. Замарстинівській, 3 (2 балкони), вул. Куліша, 33 (2 балкони). Вартість усіх робіт складе майже 773 тис.грн. Половину коштів вкладає місто, половину – Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ. Нині вже завершено реставрацію балконів на вул. Бандери, 1 та капітальний ремонт балконів на вул. Хмельницького, 5. Торік було відреставровано 25 балконів у 17 будинках.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *