ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські комунальні стоматполіклініки хочуть вивести з тіні

|

На розгляд депутатського корпусу Львівської міської ради винесуть проект ухвали про переведення комунальних стоматологічних поліклінік на госпрозрахунок. При цьому залишиться частина стоматкабінетів, які утримуватимуться за кошти бюджету і надаватимуть послуги дітям та пацієнтам пільгових категорій. Про це під час спілкування з журналістами повідомив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, інформує прес-служба ЛМР.

«Госпрозрахунок уже давно впроваджений у діяльність комунальних стоматологічних поліклінік України, тому що є відповідна постанова Кабміну, яка дозволяє це робити. Це не означає, що вся стоматполіклініка має перейти на госпрозрахунок. Йдеться про те, що частина пацієнтів і частина лікарів можуть працювати і надавати допомогу за принципом самоокупності. Зрештою, у майже всіх стоматполіклініках є ортопедичні відділення, які працюють виключно на госпрозрахунку.

При запровадженні госпрозрахунку частина комунальних стоматологічних кабінетів переходить на функціонування в умовах госпрозрахунку, а  частина залишається на бюджеті. Пацієнт матиме вибір: або йти у госпрозрахунок, платити офіційно в касу і вимагати відповідної якості послуг, або йти у кабінет, який утримується за кошти бюджету. Ми не маємо права зорганізувати відсутність комунальної стоматології. Тому ми пропонуємо на розгляд депутатського корпусу варіант, коли частина стоматологів йде на госпрозрахунок, а частина залишається на бюджеті – дитяча стоматологія, послуги пацієнтам пільгових категорій та ін.

Я уже у 2011 році виступав із такою пропозицією, але депутати виступили категорично проти. Зараз ми перебуваємо на етапі обговорення цього процесу, консультацій, пояснюємо в черговий раз депутатам, чому ми так робимо і що це дає. І якщо ми говоримо про реформи, то повинні від слів і заяв перейти до конкретних справ. Тому що сьогодні в стоматології мало хто отримує допомогу безкоштовно. Якщо законодавець нам дозволяє в цьому сегменті застосувати правильні платні стосунки, то потрібно ввести офіційну плату за стоматологічні послуги і вивести значну частину коштів із тіні», – наголосив начальник управління  охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *