ОСТАННІ НОВИНИ

Пропускна спроможність ПП «Ягодин» зросла вдвічі

|

Після реконструкції відкрито другу чергу «Ягодина» – найпотужнішого автомобільного пункту пропуску в Україні. Пропускна спроможність оновленого пункту пропуску зросла вдвічі. Про це повідомили у відділі з питань взаємодії із ЗМІ та громадськістю Держмитслужби України.

На відкритті пункту пропуску, після реконструкції, червону стрічку перерізали спільно головою Держмитслужби Ігорем Калєтніком голова Держприкордонслужби Микола Литвин та голова Волинської ОДА Борис Клімчук.

Обсяг фінансування розбудови пункту пропуску «Ягодин», склав 80,2 млн. грн. Кошти були виділені з Державного бюджету України в рамках Програми підготовки до Євро-2012.

Митний контроль здійснювався безперервно, незважаючи на проведення протягом 2008-2011 років будівельних робіт.

«Ягодин» є найбільшим пунктом пропуску на кордоні з Польщею та Євросоюзом.

Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік підкреслив, що необхідність посилення цього напрямку обумовлена постійним зростанням товарообігу України з Польщею. Адже лише за 4 місяці цього року він зріс на 10 відсотків та склав майже 2 млрд. дол. США. А товарообіг з Євросоюзом – до 13 млрд. доларів.

«Реконструкція дозволила більше ніж вдвічі збільшити пропускну спроможність «Ягодина». Щодоби тут зможуть проходити митне оформлення 800 вантажних автомобілів, 3 000 легкових авто, 75 автобусів та 8 500 громадян. А за пікових навантажень – 1200 вантажних автомобілів та 3500 легкових. Кількість смуг руху також збільшилася вдвічі до 26. За рахунок реконструкції досягнуто паритетності із суміжною стороною», – зазначив Ігор Калєтнік.

На «Ягодині» запроваджено автоматизовану систему «фільтр пункту пропуску». Сканер для вантажних автомобілів дозволяє здійснювати контроль без відкриття вантажного відсіку та вивантаження товарів. Таким чином, скорочується час проходження процедур. Забезпечено швидке оформлення вантажів, транспортних засобів і громадян. Час митного оформлення складає для вантажного автомобіля – 2 години, автобуса – 30 хвилин, легкового автомобіля на зеленому коридорі до 10 хвилин, громадянина – 2 хвилини

Митне оформлення вантажів здійснюється за принципом «єдиного вікна». Декларант подає документи лише один раз – митнику. І після завершення всіх процедур від нього ж отримує оформлені документи.

«Таким чином, ми виходимо на зовсім інший рівень кількості оформлених транспортних засобів. І відповідно на інший рівень стягнення податків. Ягодинська митниця щодня перераховує в бюджет 10 мільйонів гривень. А взагалі Митна служба – майже 500 мільйонів на день. З початку року забезпечено надходжень 43 мільярди гривень» – повідомив Голова ДМСУ.

Ефективна робота пункту пропуску завдяки реконструкції стане вагомим внеском у розвиток прикордонної інфраструктури, створить належне підґрунтя для транскордонного співробітництва між країнами ЄС та Україною.

Очікується, що під час проведення в Україні Євро 2012, саме цим шляхом скористається значна кількість туристів та уболівальників. У пункті пропуску «Ягодин» передбачена наявність окремої смуги руху «Євро 2012» для переміщення збірних футбольних команд, представників УЄФА, вболівальників та організованих туристичних груп.

«Новий пункт пропуску «Ягодин» відповідає усім європейським стандартам. Він поєднує в собі швидкість митного оформлення та комфортність перетину кордону. Це – модельний пункт пропуску. Ми плануємо проводити навчання своїх співробітників на базі «Ягодина». Але так повинні бути облаштовані всі пункти пропуску. І ми переконані, що при належному фінансуванні ми зможемо досягти такого ж рівня і на інших ділянках митного кордону України» – сказав голова Держмитслужби.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *