ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні можливий лівійський варіант, припускає історик

Львівський портал

|

 

Зараз з’явилося покоління молодих українців, які є освіченими, але у них катастрофічно бракує можливостей реалізувати себе. Якщо ти не син Януковича або не дочка Тимошенко, то твій шанс у цій країні дуже малий. Тому є два варіанти – або ти з цієї країни виїжджаєш (дуже поширене явище) або радикалізуєшся, що також ми бачимо. Але для визначення характеру майбутньої революції ті фактори не є вирішальним. У цій ситуації вирішальною є поведінка влада.

Таку думку висловив професор УКУ, історик Ярослав Грицак 25 жовтня на телеканалі «ТВІ», повідомляє Інформаційний центр УКУ. 

«Українська влада втратила інстинкт самозбереження і не бачить далі, як на місяць-два, – вважає історик. – Правилом української політики є те, що партія при владі рано чи пізно програє. Раніше від влади відходили спокійно. Зараз за те, що ти програв, тебе можуть посадити. Тому владу бояться віддати».

Ярослав Грицак припускає? якщо українська влада втратить інстинкт самозбереження і почне поводитися, як режим Каддафі, тоді в Україні можливий лівійський варіант: «Мене така перспектива лякає. Подібні страхи були і в арабських революціях, там теж була освічена молодь і диктаторський режим, але ці революції минули відносно мирно».

На питання журналіста, яка ж роль інтелектуалів у ситуації, що склалася в Україні, Ярослав Грицак відповів: «Інтелектуали усюди є маргінальними, їх ніде не люблять. Але вони повинні давати інтелектуальні розв’язки. Українська інтелігенція цього не виконала, тому що не побачила важливості процесу над Юлією Тимошенко. А це був процес не просто над екс-прем’єром, а над майбутнім існування опозиції в Україні. Тут інтелектуали програють. Вони чітко не формулювали своєї позиції, бо не розуміють важливості таких речей», – підсумував історик.  

У цьому випадку професор УКУ радить подивитися на історичні паралелі. «Поразки є неминучими, усі проходили через них, але питання, як ставитися до поразки – як до причини для сварки чи як до шансу виконати домашнє завдання: що ми зробили неправильно і що можемо запропонувати? Українські інтелігенти схожі на поганого учня, який не хоче робити домашнього завдання, натомість вони сваряться і  шукають внутрішнього та зовнішнього ворога», – зазначив історик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *