ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині вдвічі зросло число вакансій

Львівський портал

|

Від початку року на ринку праці області намітилася позитивна тенденція до збільшення кількості вільних робочих місць, повідомляє Львівський обласний центр зайнятості. Якщо на початку червня торік на Львівщині налічувалося майже дві тисячі вакансій, то станом на 01.06.2011 року пропозицій роботи було вдвічі більше – понад чотири тисячі.

Хоча варіантів працевлаштування побільшало, на регіональному ринку праці ситуація доволі напружена: 31,5 тис. краян не зайняті трудовою діяльністю, а на одну вакансію з квітня незмінно претендують 8 безробітних. Розбалансування попиту і пропозиції робочої сили спричинене кількома чинниками. Передусім, виші продукують фахівців, котрі не запотребувані місцевою економікою, матеріально-технічна база навчальних закладів часто є застарілою і не відповідає сучасним вимогам, в освітніх програмах не враховані вимоги працедавців до професійного вишколу персоналу.

Підприємства відчувають дефіцит висококваліфікованих професійних кадрів, передусім, виробничої сфери. Про це свідчать статистичні дані: у січні-червні ц. р. пропозиції працевлаштування для представників робітничих професій складали 60-67 відсотків заявлених вакансій, а для службовців – до 34.

Задля врегулювання ситуації на ринку праці, зменшення диспропорції між попитом і пропозицією робочої сили, державна служба зайнятості працює над створенням мережі професійно-технічних закладів освіти для навчання дорослого населення, враховуючи набутий досвід з організації навчання та перенавчання безробітних. Такі установи вже функціонують у Рівному, Одесі, Криму, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Івано-Франківську, Луганську, Сумах і Львові. Загалом в освітніх закладах служби зайнятості навчання проводиться за 87 актуальними професіями, причому у навчальних програмах враховані світові тенденції науково-технічних досягнень різних галузей виробництва. Розгортання діяльності центрів професійно-технічної освіти дозволить подолати перекоси у формуванні трудових ресурсів, здійснювати підготовку та перепідготовку безробітних і осіб, зайнятих трудовою діяльністю, з урахуванням нинішніх і перспективних потреб економіки у необхідних кадрах.

Для прикладу, у Львівському ЦПТО проводиться навчання бруківників, електрогазозварників, монтажників санітарно-технічних систем та устаткування, підприємців-початківців. В Одеському центрі ПТО можна здобути понад 20 професій, які користуються попитом на ринку праці. Навчання проводиться у класах, оснащених сучасною комп’ютерною технікою, інтерактивними дошками тощо. Практичні навички роботи курсанти отримують у виробничих майстернях, що обладнані високотехнологічним устаткуванням. При Одеському ЦПТО діє бібліотека й гуртожиток готельного типу, в якому для іногородніх слухачів створені комфортні умови проживання. Навчання триває від 2 до 7 місяців (залежно від обраного фаху). Для безробітних воно безкоштовне, для працівників підприємств здійснюється на договірній основі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *