ОСТАННІ НОВИНИ

Шоу триває. «Альпіне» має відповісти за свою несерйозність

Львівський портал

|

Назва фірми-генпідрядника, котра також виступатиме й інвестором будівництва стадіону до Євро 2012 у Львові, стане відомою не раніше, ніж за місяць. Про це заявив сьогодні під час прес-конференції голова робочої групи з контролю за проведенням підготовки Євро-2012 у Львові, депутат Львівської міської ради Богдан Бедрило.

«Цього четверга буде оголошено конкурс, офіційно прозоро. Умови конкурсу розмістять на сайті міської ради і у визначений термін, упродовж місяця, визначать переможця конкурсу. На щастя, ми будемо мати з кого вибирати. Є достатня кількість потенційних претендентів і можна з певною гарантією заявити, що цей конкурс закінчиться успішно. На відміну від того, що проводили понад рік тому і який не дав жодних результатів», – заявив Богдан Бедрило.

Водночас він спростував чутки, що їх поширювали останнім часом декотрі високопосадовці, що нібито у Львові вже визначено генпідрядника. «Це абсолютно не відповідає дійсності», – наголосив депутат.

Нагадаємо, визначитися якомога швидше з генпідрядником та розпочати врешті будівництво стадіону вимагали губернатор Львівщини Микола Кміть та віце-прем’єр Іван Васюник. Перший посадовець поспішив висловити свої сподівання на те, що міська влада розродиться з рішенням щодо генпідрядника ще до приїзду в область Президента Ющенка. Гарант відвідав наші терени цієї суботи, однак потішити його не вдалося. Очевидно, не вдасться задовольнити бажання й пана Васюника, який бажає дізнатися, хто ж будуватиме у Львові стадіон наступного тижня.

За словами пана Бедрила, відколи депутати міської ради взялися контролювати підготовку до єврочемпіонату, вони чітко дотримуються усіх передбачених термінів. «23 жовтня прийнято ухвалу, яку завізував міський голова. За нею передбачено до 6 листопада розробити й затвердити умови конкурсу на визначення генпідрядника-інвестора і впродовж місяця провести конкурс та оголосити його результат. Чітко розписано графік дій, і ми його дотримуємося. Щоб зняти інсинуації навколо того, що генпідрядник уже відомий, ми підготували листа до Івана Васюника, Юрія Павленка і Григорія Суркіса, щоб донести їм об’єктивну ситуацію у Львові. У листі додано ухвали, у яких аргументовано порядок визначення переможця. Сьогодні ж знову хочуть звести все на манівці і в кулуарах намагаються визначити компанію-генпідрядника», – додав Богдан Бедрило.

Визначаючи переможця конкурсу, перевагу надаватимуть фірмі, яка запропонує місту найпривабливіший інвестиційний проект, а не заявлятиме лише про готовність будувати. Окрім того, перевагу отримає компанія, «котра має добрі стосунки з УЄФА».

За запевненнями депутатів, котрі входять до цієї робочої групи, претендентів взятися за будівництво євростадіону таки не бракує. Однак назвати хоча б кількох з них міські обранці наразі відмовляються навідріз, аби когось не образити. Натомість вони вже заанонсували, що фірма-переможець конкурсу на генпідрядника-інвестора разом із перемогою візьме на себе й зобов’язання втягнутися у проблеми розрахунків з компанією «Альпіне», фахівці якої рік витратили на виготовлення проектної документації нового стадіону. Щобільше, депутати натякають, що міські посадовці, котрі свого часу повірили «Альпіне» й намагалися переконати всіх інших у її серйозності, продовжують грати в не зовсім чесну гру. Йдеться саме про суму 4 млн євро, котру треба буде сплатити за проект. Такі цифри оприлюднили, завдячуючи міському голові, котрий буцімто днями з’їздив на зустріч із представниками «Альпіне», де йому великодушно сказали, на скільки ж треба буде розщедритися місту за цю роботу. Зрозуміло, що підтримує позицію свого безпосереднього керівника й директор міського департаменту «Євро-2012» Олег Засадний. За його словами, проект є власністю міста, з одним але… розпоряджатися своєю власністю місто зможе після того, як розрахується за цей борг. «Рік роботи працівників компанії «Альпіне» не оплачено, хоча вони були зайняті розробленням проекту. Ми повинні розуміти їх витрати й забезпечити їх покриття», – каже пан Засадний. Водночас він визнав, що офіційної відповіді від «Альпіне» на запитання, якою сумою оцінюють проект, досі не надійшло. Тобто в названу суму – 4 млн євро – потрібно вірити лише зі слів мера Львова Садового.

Зі свого боку, депутати не надто схильні сліпо у це вірити й не розуміють, з яких причин міські посадовці так уболівають за інтереси цієї компанії. За їх словами, вартість проекту стадіону від «Альпіне» не перевищує удесятеро нижчу цифру. Тобто ця документація не варта більше, ніж 400 – 500 тис. євро.

А за те, що компанія не виконала своїх зобов’язань й в односторонньому порядку відмовилася надалі бути партнером Львова з будівництва стадіону, з «Альпіне» варто вимагати, щоб вона безкоштовно віддала проект. Мовляв, це й буде сплатою за виявлену несерйозність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *