ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентують фотовиставку про реконструкцію іконостаса Софії Київської

|

Презентація фотовиставки під назвою «Консервація срібних воріт іконостаса Софії Київської і польська школа консервації пам’яток» відбудеться у четвер у Палаці Мистецтв, що на вулиці Коперніка. Про це повідомляють організатори виставки.

Фотовиставка відображає основні етапи реставрації та реконструкції унікальної пам`ятки ХV ІІІ ст. – срібних Царських воріт з іконостаса Софійського собору в Києві, яку проводять фахівці Польських Майстерень із реставрації пам`яток старовини (PPKZ ) під патронатом Міністра культури і народної спадщини Польщі.

Складність реставрації полягає в тому, що до нашого часу від автентичної пам`ятки (вагою 104 кг ) збереглися лише 11 невеликих фрагментів. У 1922 р. під час конфіскації церковних цінностей срібні Царські ворота вилучили з іконостас а, розрізали на частини для подальшого переплавлення і продажу за кордон.

В основу реставрації було покладено детальне дослідження графічних матеріалів та фотографій початку ХХ ст. у поєднанні зі сучасними цифровими технологіями, які дозволили збільшити невеликі архівні фотовідбитки до масштабу 1:1. Реконструкці ю провод ять у технології ХVІІІ ст. із застосуванням тогочасних інструментів.

Виставка проходить за підтримки Посольства Республіки Польща в Україні й особисто Посла пана Яцека Ключковського, громадської організації “Мистецький фонд імені Короля Данила” (м. Львів) та Польських Майстерень із реставрації пам`яток старовини (PPKZ ) у Варшаві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *