ОСТАННІ НОВИНИ

Поляки хочуть рекультивувати львівське сміттєзвалище за 12,5 мільйонів євро

|

Польське підприємство «Інститут Європейської інтеграції», яке бере участь у конкурсі проектів рекультивації сміттєзвалища у селі Великі Грибовичі, сьогодні презентувало свою інвестиційну пропозицію. Згідно з нею вартість рекультивації звалища становитиме 12 мільйонів 500 тисяч євро.

Проект передбачає ізоляцію масиву сміттєзвалища водонепроникною плівкою, відвід шкідливого фільтрату на очисні споруди, буріння дегазаційних свердловин для збору і відводу газу, формування на поверхні звалища шару родючого грунту та окультурення поверхні масиву, а також енергетичну утилізацію звалищного газу.

Реалізувати інвестиційну пропозицію має Консорціум з вітчизняних та закордонних партнерів. До його складу увійшли: Інститут Нафти і Газу (Польща), Корпорація німецьких фірм «ECOnet» (Німеччина), Інститут Газу НАН України, Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України, Центр управління фінансами та бізнесом (Україна), Львівське державне дослідно-виробниче підприємство з енергозбереження, Корпорація «Регіональний Центр поводження з відходами», Науково-виробнича фірма ТзОВ «СЕНС» та ТзОВ «Гафса».

Представник Центру управління фінансами та бізнесом Олександр Дзюбенко повідомив, що проект рекультивації сміттєзвалища передбачає фінансування в розмірі 12 мільйонів 500 тисяч євро. Повернути кошти інвестори планують за рахунок продажу квот викидів парникових газів відповідно до Кіотського протоколу.

Зі слів розробника проекту, професора Юрія Стефаника, вартість однієї тисячі кубометрів газу становить 30 доларів США. А з Грибовицького сміттєзвалища можна добути півмільярда кубометрів газу.

Олександр Дзюбенко також повідомив, що існує загроза втрати інвестора. «Західний інвестор любить тишу. А якщо будуть проблеми з невизначеністю української сторони, виникатимуть конфлікти, то можуть бути проблеми з фінансуванням», – зауважив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *