ОСТАННІ НОВИНИ

Економія газу має стати пріоритетною програмою у сфері енергозбереження – експерти

|

Економія природного газу має стати пріоритетною програмою у сфері енергозбереження, заявив сьогодні під час прес-конференції виконавчий директор компанії “Енергоінвест”, колишній керівник ВАТ “Львівобленерго” Ярослав Шпак. За його словами, 68 млрд кубометрів газу, які Україна споживає упродовж року є надто високою цифрою для держави, особливо, зважаючи на те, що практично половина цієї цифри припадає на забезпечення тепло населення.

За словами Я.Шпака, передовсім слід взятися за втілення програм енергозбереження в сфері забезпечення теплом населення. Для цього є кілька кроків. Перший – утеплення будинків для зменшення втрат тепла. Другий – встановлення регулюючої апаратури як у котельнях, так і в помешканнях, щоби даремно не опалювати повітря. Третій – модернізація теплотрас та котелень, деякі з яких мають ККД в 60%, тоді як сучасні котли дають до 92% ККД.

Ці висновки підтримав інший фахівець – заступник директора ЛКП “Львівтеплоенерго” Володимир Жиров. За його словами, такі заходи дають можливість зекономити до третини газу, що використовується зараз. Він вважає, що у цій сфері суттєво могли б допомогти іноземні інвестиції, які не приходили, бо не було гарантій на інвестиції.

Натомість заступник голови правління ВАТ “Львівтеплоелектропроект” Роман Пилип’юк вважає, що крім зазначених напрямків слід звернути увагу на добудову ТЕЦ-2, запроектовану на роботу на вугіллі – її введення дало б можливість стабільного теплопостачання в місті, адже вугілля видобувають у Львівській області. Крім того, він вважає, що також слід добудувати незавершені потужності на Добротвірській ТЕС, також запроектованій для роботи на вугіллі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *