ОСТАННІ НОВИНИ

Недобросовісні споживачі винні “Львівобленерго” 57 мільйонів гривень

|

За підсумами минулого року “Львівобленерго” недоотримало 57 мільйонів гривень. Загалом, було складено близько 18 тисяч актів про порушення правил користування електроенергією, за якими дорахували 18 мільйонів. Цього року вже складено 2 тисячі 974 акти, а проти 34-ох крадіїв електороенергії порушено кримінальні справи – повідомив сьогодні під час прес-конференції заступник директора з маркетингу та енергообліку ВАТ “Львівобленерго” Юрій Кішко.

За його словами, цього року за складеними актами про порушення ПКЕЕ донараховано 3,6 млн. грн. Серед юридичних споживачів найпоширенішими видами порушеня є: порушення схеми обліку електроенергії, непрацюючі трансформатори струму, зрив та підробка пломб. По юридичних споживачах складено 780 актів. Натомість побутові споживачі найчастіше пошкоджують пломби, лічильники та облаштовують приховану електропроводку, за такі порушення контролери склали вже 2 194 акти про порушення ПКЕЕ. З початку року було відключено більше трьох тисяч недобросовісних споживачів. За фактом крадіжки порушено 34 кримінальних справи і винесено 11 вироків.

Ю. Кішко зазначив, що крадуть електроенергію навіть посадові особи з правоохоронних органів. Водночас, він зауважив, що крадії стали більш фаховими, знаходять нові пристосування, аби красти струм, проте бувають і нахабні крадіжки шляхом закидання дротів. Останнім часом рейдова бригада “Львівобленерго” працює з відеокамерою, а деколи вони навіть проводять у районах області нічні заміри струму в будинках, які підозрюють на крадіжку(так легко без відома споживача і без втручання в будинок можна з’ясувати чи краде він електроенергію).

“Для нас не головне порушити кримінальну справу, якщо споживач визнає і добровільно відшкодовує завдані збитки – кримінальну справу ми не порушуємо. Ми навіть не накладаємо штрафу, а тільки вимагаємо сплатити збитки” – каже він, – “Якщо ж ні, то подаємо в суд”. Юрисконсульт ВАТ “Львівобленерго” Роман Рібун зазначив, що найчастіше проти крадіїв електороенергії використвують 75 статтю ККУ “Звільненя від відбування покарання з випробуванням”, але якщо крадіжка відбувається повторно, зазвичай людину позбавляють волі. Так, минулого року було 63 кримінальних справи, за якими винесено 62 вироки. Одного чоловіка позбавили волі за повторне розкрадання. За цей рік на “Львівобленерго” подано близько 40 заяв, але, за його словами, 99% – безпідставні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *