ОСТАННІ НОВИНИ

Щурі, що обкрадають місто Лева

Львівський портал

|

Анонсований минулого тижня головним редактором газети «Ратуша» Миколою Савельєвим викривальний матеріал про масштабні зловживання чиновниками Львівської міської ради на чолі з мером Андрієм Садовим носив робочу назву «Злодії нашого міста».

Проте боляче міському голові Львова видання зробило під дещо промовистішим заголовком: «Щурі, що обкрадають місто Лева».

«Як і обіцяв меру Андрію Садовому: «Буде боляче!». Це матеріал про те, як у Львові розкрадали бюджетні гроші, призначені на вивезення сміття. Десятки мільйонів гривень. Садопомічні щурі і їх адепти – вішайтесь!!!», – говорить головред «Ратуші» Микола Савельєв.

Львівський портал пропонує також привідкрити завісу таємничості над мільйонами гривень, які начебто були скеровувані на вивезення сміття, а насправді пішли в конвертаційні центри…

Панове! Те, що з львівським сміттям щось (вибачте за тавтологію) нечисто,  особисто я внутрішньо відчув у той     момент, коли в грудні 2016 міський голова і його молода команда нагнали у сесійну залу ЛМР кількасот львівських двірників в оранжевих жакетах, яким, мовляв, депутати «не хочуть дати премію у розмірі мінімалки». Було щиро шкода цих втомлених людей, які за наказом прийшли покричати на депутатів фактично за свої копійки. Саме в цей період ЩОДНЯ на вивезення сміття Львівська міська рада за підписом мера Садового виділяла майже МІЛЬЙОН гривень…

Лише тепер з’ясувалось, що не всі ці кошти йшли саме туди, куди вони мали йти. Ба більше — йшли вони зовсім у протилежному напрямі. Під час розслідування кримінального провадження за фактом обвалу на Грибовицькому сміттєзвалищі почали випливати цікаві подробиці, з яких стало зрозуміло, ЧОМУ САМЕ у Львові 10 років ніхто навіть не брався за будівництво сміттєпереробного заводу.

Спершу найцікавіше: правоохоронці задокументували використання у фінансових оборудках реквізитів низки суб’єктів господарської діяльності, які мають ознаки фіктивності або використовуються для прикриття незаконної діяльності (так званих «конвертаційних центрів»), зареєстрованих у м. Дніпрі та м. Києві, зокрема: ТОВ «Екопоінт-Дніпро» (м. Дніпро), ТОВ «Грінко-Дніпро» (м. Дніпро), ТОВ «Аралія Груп» (м. Київ), ТОВ «Гарант-комфорт» (м. Київ), ТОВ «Магнер рісайклінг» (м. Київ), ТОВ «Інноваційна фінансова група» (м. Миколаїв, фактично — м. Дніпро), ТОВ «Теремор» (м. Київ). Ви здивовані, вельмишановні двірники, що десятки тисяч ваших «мінімалок» йшли не на вивезення твердих побутових відходів, а в «конверти», де перетворювались в готівку? А Ви, панове депутати? Скажімо, я — ні. Я завжди про це настільки здогадувався, що майже знав. А ще я постійно здогадувався, що хтось має з цих оборудок свій хороший «відкат»…

У рамках досудового розслідування також Західний офіс Держаудитслужби провів ревізію фінансово-господарської діяльності ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс». І справа зі сміттям почала ставати по-справжньому смердючою — в повітрі запахло ВЕЛИКИМИ грошима! Згідно з актом від 4 вересня, перевірка виявила фінансових порушень на загальну суму 47 млн 887,9 тис. грн, зокрема фінансових порушень, що призвели до втрат, — 41 млн. 997,3 тис. грн, нецільового витрачання коштів — 5 млн 884,6 тис. грн. Загальна сума втрат, після усунення певних фінансових порушень — 39 МІЛЬЙОНІВ 90 ТИСЯЧ гривень!!! Цікаво, скільки це буде в мінімалках для двірників? Ця ж ревізія з’ясувала, що за період з 1 липня 2016 року по 31 травня 2017 з міського бюджету міста Львова, в рамках реалізації «Програми забезпечення вивезення та захоронення побутових відходів упродовж 2016-2017 років», затвердженої ухвалою сесії Львівської міської ради від 14.07.2016 № 907, ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» було виділено 268 млн 408,7 тис. грн на ПОПОВНЕННЯ СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ з метою фінансування додаткових витрат, пов’язаних із перевантаженням та перевезенням побутових відходів. Для невтаємничених — якщо десь хтось починає розмову про ПОПОВНЕННЯ СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ — це на 90 відсотків означає, що потім левову частку цих коштів спробують ВКРАСТИ. Це доконаний факт, і депутати про це не раз заявляли міському голові Садовому, який, загальновідомо, найбільше турбується про збереження громадських коштів. Який результат? А зараз побачите.

Ці кошти перераховувались на рахунок ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» не для ВИКРАДЕННЯ, а, як записано в Програмі: «як внесок у статутний капітал, для подальшого здійснення розрахунків з виконавцями послуг з вивезення побутових відходів». Та в ході ревізії було встановлено, що внаслідок порушення низки законодавчих, нормативних документів та умов укладених договорів, а також документального НЕ ПІДТВЕРЖЕННЯ фактів захоронення побутових відходів, їхніх обсягів та додаткового пробігу транспортних засобів, з міського бюджету м. Львова БЕЗПІДСТАВНО відшкодовано додаткових витрат на вивезення ТПВ в загальній сумі 41 млн 95,3 тис. грн, а 5 млн 884,6 тис. грн, які надійшли як внески у статутний капітал, взагалі було використано комунальним підприємством на заходи, НЕ ПОВ’ЯЗАНІ з вивезенням та утилізацією ТПВ!!! Круто?! Але це ще не все. Для тих, хто не в темі і не «в долі», спробую розшифрувати. До тебе приходять перевіряльники і питають: «Чим доведеш, що ти БЮДЖЕТНІ КОШТИ витратив на вивезення і захоронення сміття?», а ти  їм так гордо: «Мамою клянусь!». І все. Розумієте, весь цей механізм контролю, який був передбачений цією Програмою за фактичними витратами перевізників просто не діяв! Для того, щоб ніхто не мав часу ПОДУМАТИ і ПОРАХУВАТИ, в повітрі постійно лунало: «Потрібні додаткові кошти — інакше Львів потоне в смітті!!!» Кошти сесія виділяла — і тут же велика їх частина зникала на дніпропетровських і київських «конвертах».

У договорах про відшкодування додаткових витрат на перевезення від 22.07.2016, укладених між ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» та ТОВ «Грінера Україна», ТОВ «ДВ-Екосвіт», ТОВ «АВЕ Львів», ТОВ «Санком-Львів» було визначено, що платник зобов’язується відшкодовувати перевізникам додаткові витрати на вивезення сміття з міста Львова на всі полігони та підприємства, окрім сміттєзвалища, яке обслуговує ЛКП «Збиранка», а також веде облік обсягів вивезення побутових відходів, додаткового пробігу транспортних засобів, відшкодовує перевізникам додаткові витрати на перевантаження та перевезення сміття. А хлопці-перевізники повинні б були мати на все це відповідні підтверджувальні документи: договори з третіми особами, акти виконаних робіт, товарно-транспортні накладні, подорожні листки, карти GРS-маршрутів.

Але ревізія встановила, що внаслідок грубого порушення чинного законодавства та нормативних актів з боку службових осіб ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» у період із січня по травень 2017 року, комунальне підприємство БЕЗПІДСТАВНО відшкодувало ТОВ «Санком-Львів» та ТОВ «АВЕ Львів» додаткових витрат на перевезення ТПВ в Дніпропетровську область на загальну суму ЗО млн 762,1 тис. грн. У результаті НЕЗАКОННИХ оборудок, стверджують перевіряльники, ТОВ «АВЕ Львів» отримало 20 млн 128,1 тис. грн, а ТОВ «Санком-Львів» — 10 млн 634 тис. грн. Щоб не бути голослівним, зазначу, що станом на тепер керівникові ТзОВ «АВЕ Львів», яке афілійоване з міським головою м. Львова, оголошено підозру у заволодінні коштами міського бюджету в особливо великих розмірах. Після завершення досудового розслідування матеріали кримінального провадження мають бути передані до суду для подальшого розгляду. Крім цього, триває перевірка можливих фактів причетності до вказаних зловживань ПОСАДОВИХ ОСІБ Львівської міської ради.

Але це ще, на жаль, не все. В рамках досудового розслідування щодо «Грибовицької трагедії» було виявлено і злочинний механізм, спрямований на привласнення коштів міського бюджету м. Львова, які виділялись за наполяганням міського голови Андрія Садового (мовляв — форс-мажорні обставини) ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» на оплату послуг із переробки, сортування та вивезення твердих побутових відходів (далі — ТПВ). Перевіряльники встановили, що ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» у лютому-квітні 2017 року уклало угоди з ТОВ «Ідеал-Нафта», ТОВ «Вейст Рісайклінг» та ТОВ «Ліквід плюс», які зареєстровані у м. Києві та мали ОЗНАКИ ФІКТИВНОСТІ, щодо надання послуг із вивезення та захоронення ТПВ.

Крім того, це ж ЛКП уклало аналогічну угоду з вищезгаданим ТОВ «АВЕ Львів». Керівники ТОВ «АВЕ Львів», маючи на меті аж ніяк не порятунок Львова від сміттєвого колапсу, у лютому-березні поточного року здійснили розрахунки з ТОВ «Аралія Груп» (м. Київ), ТОВ «А.Н.Г. Капітал» (м. Київ), ТОВ «Металево-Промислова Компанія» (м. Київ), які теж мали ОЗНАКИ ФІКТИВНОСТІ. Своєю чергою, ці «липові» структури надавали ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» та ТОВ «АВЕ Львів» сфальсифіковані документи про надані послуги. Після цього на їхні рахунки переводились НАШІ БЮДЖЕТНІ КОШТИ, які згодом переводились у ГОТІВКУ.

Щоб читач зрозумів, ЩО ЦЕ за фіктивні структури, наводимо витяг з ухвали слідчого судді Галицького районного суду м. Львова Лялюк Є.Д. від  02.06.2017 року. «Проведеними слідчими діями, зокрема за результатами обшуку за місцем реєстрації ТОВ «АРАЛІЯ ГРУП» (ЄДРПОУ 40778321), за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, 30 було встановлено, що останнє за вказаною адресою ніколи не знаходилося. Під час допиту в ролі свідка директора ТОВ «АРАЛІЯ ГРУП» (ЄДРПОУ 40778321) ОСОБА_2, останній повідомив, що він директором ТОВ «АРАЛІЯ ГРУП» (ЄДРПОУ 40778321) не є, про таке підприємство йому не відомо. Також встановлено, що ТОВ «АРАЛІЯ ГРУП» (ЄДРПОУ 40778321), у зв’язку із здійсненням своєї діяльності не має у володінні місця для захоронення ТПВ. Вказані обставини свідчать про ознаки фіктивності ТОВ «АРАЛІЯ ГРУП» (ЄДРПОУ 40778321), а відповідно господарські відносини ТОВ «АВЕ Львів» (ЄДРПОУ 33951598) та ТОВ «АРАЛІЯ ГРУП» (ЄДРПОУ 40778321) також можуть бути фіктивними і здійснюватися з метою заволодіння бюджетними коштами, які виділялися із міського бюджету міста Львова шляхом проведення безтоварних операцій та конвертування безготівкових коштів у готівку». Розумієте, такої фірми ПРОСТО НЕ ІСНУВАЛО. А ми вкидали в цю «чорну діру» все нові й нові вливання, сподіваючись, що вони зупинять сміттєве цунамі, яке загрожувало місту Лева…

Щоб приховати свою ЗЛОЧИННУ діяльність (про яку, як повинні зрозуміти всі прихильники «Самопомочі», львівський бургомістр навіть не здогадувався!), службові особи ЛКП «ТФ «Львівспекомунтранс» фактично використовували послуги приватних перевізників, з якими розраховувалися готівкою, за ціною, значно нижчою від заявленої в офіційних документах, а різницю розподіляли між ВСІМА учасниками оборудки, «відкати» ж знову йшли за призначенням.

Після цієї публікації люд застигне в очікуванні. Домовляться — не домовляться? Посадять — не посадять? Хто традиційно залишиться поза ударом меча правосуддя, пославшись на відсутність власного підпису під паперами?

Панове депутати міськради, давайте по-чесному: Ви ж завжди знали, що гроші виділені на сміття, підкрадають, правда? Принаймні — здогадувались. То ХТО САМЕ тримав Вас у цейтноті, не даючи часу і змоги це питання остаточно з’ясувати? Я знаю відповідь І Ви знаєте. Це був аж ніяк не керівник «АВЕ Львів», адже так? Відловити цього щура, котрий тихенько «віджимав» багатомільйонні БЮДЖЕТНІ кошти, було і є зовсім не важко. Цей щур взяв — і зробив. Тепер черга за Вами.

Микола САВЕЛЬЄВ, головний редактор газети «Ратуша»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *