ОСТАННІ НОВИНИ

Роми з Підголоско: хулігани чи жертви?

«Ратуша», 16 серпня

|

Новина про те, що у Львові побилися працівники ДАІ та роми, викликала чималий резонанс та обговорення минулого тижня. Сутички за участю міліції зацікавлюють, а тут ще й цигани! З повідомлення прокуратури можна було зробити лише один висновок: саме роми винні у бійці, саме вони привели підмогу, саме захищаючись від них, правоохоронці викликали «Беркут». 

У минулому номері  «Ратуша» вже писала про цей інцидент. Нагадаємо, що подія сталася пізно ввечері 3 серпня, поблизу автозаправки «WOG» на перехресті проспекту Чорновола та вулиці Варшавської. Двоє даівців зупинили автівку, де, як було зазначено у повідомленні, перебували роми у нетверезому стані. За твердженням прокуратури, цигани викликали грандіозну підмогу (40 осіб!) і побилися з інспекторами ДАІ. Даівці, захищаючись, викликали й собі поміч у складі «Беркуту», Державної служби охорони та наряду міліції.

Однак за кілька днів до редакції зателефонував адвокат ромів і розповів свою версію події. Отже, за словами очевидців та адвоката Олега Мицика, не роми, а саме інспектори ДАІ виступають у ролі кривдників. Крім того, стверджує захисник, правоохоронці, які приїхали на допомогу колегам, вели себе, м’яко кажучи, не так, як личить людям у формі.

«Інспектори зупинили авто марки «ВАЗ», — розповідає «Ратуші» Олег Мицик. — У машині було п’ятеро ромів. Усі вони мешкають у Львові вже більше десяти років. Водій автівки цьогоріч закінчив економічний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка».

Далі, за словами адвоката, один з інспекторів, підійшовши до автівки, попросив документи, але забув відрекомендуватися. Коли страж доріг перевірив документи та багажник, до нього підійшов колега з цигаркою в роті. Другий даівець побачив, що пасажир «під хмелем» і вголос припустив, що водій міг також бути п’яним. Водій припущення заперечив і у відповідь почув нецензурну лайку.

Тоді події розгорталися швидко і несподівано, розповідає адвокат: «Не зовсім тверезий пасажир дістав свій мобільний телефон та почав знімати на відео розмову з правоохоронцями. Інспектор це зауважив і… вихопив у нього телефон та стер відео зі словами: «Ти, циганча, не багато на себе береш?!» Пасажир теж відповів, як кажуть, «в тему»: «А ти, мент, не багато на себе береш?!» Далі шарпанина, сварка, нецензурщина. Інспектор зажадав бачити паспорт «нахаби».

 «Звісно, пасажир обурився, — пояснив адвокат. — Він сказав міліціонеру: «А чого це я, пасажир, повинен показувати паспорт, немає його в мене, при собі ж не ношу!». А міліціонер, за словами мого клієнта, йому у відповідь: «Зараз ти поїдеш з нами у райвідділ, будеш мати і документи, і поламані ребра…» 

Тоді мій клієнт запропонував, що зателефонує дружині, і вона принесе паспорт. Але даівці чекати не захотіли і пасажир, не довго думаючи, сам пішов додому по документи. Не встиг він і дороги перейти, як до чоловіка під’їхав ще один патруль, з якого вибігли п’ятеро інспекторів та почалося «затримання». 

Далі історію «затримання» розповідає Лариса Нагайцева, член громадської організації «Народний антикорупційний нагляд» у Львівській області. Жінка цілком випадково стала свідком інциденту — вона їхала у маршрутці і через вікно побачила, як правоохоронці лупцюють чоловіка. «Я вибігла з маршрутки і кричала, щоб вони припинили знущатися з бідолашного, — розповідає Лариса Ярославівна. — А били не лише чоловіка, до того часу приїхали його родичі й мама заступалася за сина. Проте просити про щось «Беркут» не так уже й легко. Вони били й її. Ні на моє прохання, ні на моє посвідчення правоохоронці не звернули жодної уваги! А от на те, що я почала знімати подію на мобільний телефон, вони миттєво відреагували. До мене, уявляєте, підбігла жінка у формі, брутально вихопила телефон і розбила його об землю! Ну, от подумайте, якби били їх, а не вони, хіба би не знадобилося їм, як підтвердження, моє відео та ще й з незаангажованим свідком?! Навіщо було телефон розбивати?!»

Окрім того, зі слів свідка, роми були всі у крові, їм навіть не надавали першої медичної допомоги. Швидку для побитих людей викликала власне Лариса Нагайцева. Про тілесні ушкодження затриманих розповідає й адвокат Олег Мицик: «У пасажира — синці на обличчі, спина у шрамах від палиці, на руках шрами від кайданок. А от потерпілий міліціонер, який стверджує, що мій клієнт вдарив його кулаком в обличчя, має струс мозку. Але подумайте, чоловік важить 110-120 кілограмів, якби він вдарив правоохоронця, той би мав не лише струс мозку, а ще хоча б синець. У нього ж жодних інших ушкоджень нема».

Натомість у прес-службі прокуратури міста Львова на інформацію були дуже скупі: «Наразі говорити про якісь результати ще зарано, тому що слідство ще триває. Стосовно ж заяв з приводу неправомірних дій працівників правоохоронних органів, то з ними треба звертатись до прокуратури. Усі скарги і заяви розглянуть та, у встановлений законом термін, усьому буде дана належна правова оцінка. Всі обставини та деталі інциденту оприлюднять тоді, коли справу передадуть до суду». А от ДАІ та міліція від коментарів узагалі утримались.

Юлія СТЕФАНКІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *