У Яворові згоріла церква

Михайло ГУЗАРЕВИЧ, „Новий Погляд”

|

Вранці 3 січня жителі містечка Яворів, що на Львівщині, були вражені жахливою новиною – згоріла дерев’яна греко-католицька церква, збудована 1670 року.

Сім пожежних автомобілів, які за лічені хвилини прибули із Яворова, Новояворівська, Немирова, Івано-Франкового, Мостиськ та Судової Вишні не змогли загасити полум’я. Просмолені бруси горіли, наче свічки. Парафіяни з усього міста позбиралися біля палаючої церкви і молилися, проте врятувати святині не вдалося. Після пожежі вціліла тільки частина фасаду.

Церква Успення Пресвятої Богородиці була вельми шанованою не лише серед яворівчан, а й серед українських та іноземних туристів. Храм, а також дзвіниця, що розташована за кілька метрів від нього, внесені до реєстру пам’яток архітектури державного значення. На щастя, до дзвіниці вогонь не дістався. Самі яворівчани вважають, що у церкві Успення свого часу молилися російський цар Петро Перший та гетьман Богдан Хмельницький. Коли історично обізнані казали яворівчанам, що Хмельницький помер за 13 років до будівництва церкви, вони відповідали, що нинішня церква збудована на місці ще древнішого храму, який згорів у 60-х роках XVII сторіччя. У розвиненому ХХІ сторіччі святе місце спіткала ще одна трагедія.

Десятки мирян, прислужники церкви та священик почали розбирати завали відразу після того, як пожежники загасили останні жаринки. Вже ввечері вони повідомили, що не знайшли серед руїн чотирьох позолочених чаш, хреста, старих ікон а також древньої і дуже дорогої церковної чаші. Також із портативного сейфу зникло близько 200 гривень, які парафіяни пожертвували на розвиток церкви. Власний кореспондент „Погляду”, який побував на місці події, каже, що прихожани церкви переконані, що грати на церковному вікні були виламані. Відтак, яворівчани гадають, що до церкви залізли грабіжники, які винесли все цінне, а потім підпалили дерев’яні стіни.

Начальник Центру громадських зв’язків ГУ МВС у Львівській області Денис Харчук каже, що про підпал і крадіжку поки що говорити рано. Зараз триває розбирання завалів, тому говорити про те, що щось зникло зарано. Експерти, які працюють на місці події, зможуть подати якісь результати лише за кілька днів. Тоді й стане відомо, чи справді святиню підпалили. Зараз, запевнив пан Харчук, триває дослідча перевірка.

За інформацією прес-служби обласного управління МНС, за роки незалежності України на Львівщині згоріло понад 70 дерев’яних храмів, більшість з яких були пам’ятками архітектури державного або місцевого значення. Найчастіше пожежі стаються через необачність священиків та служителів храмів – після богослужінь необачно залишають незагашеними свічки. Причинами пожеж також часто стають короткі замикання та підпали.

Парафіяни яворівської Церкви Успення Пресвятої Богородиці збираються біля обгорілих руїн храму. Вони плачуть і моляться за усіх людей. Навіть за тих, хто, на їхню думку, підпалив храм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *