Зустрічаємо Рік Щура

Підготувала Ірина ЮЗИК, «Ратуша»

|

Цього разу Новий рік буде справді новим. Адже 2008-й відкриває дванадцятирічний цикл східного календаря. Згідно з легендою, саме щур першим постав перед Буддою, коли він покликав усіх звірів до себе, за що і був удостоєний честі відкривати дванадцятирічний цикл східного календаря.

На Сході щур — символ багатства, доброчесності і практичності. Там щура сприймають зовсім по-іншому, ніж на Заході, де з ним пов’язують лише негативні тенденції. Астрологи навперебій пророкують усім хороший рік, стабільність у фінансах, кар’єрне зростання й успіх у всіх справах. В Індії щура зображають як їздову тварину слоноголового бога Ганеши, бога вчених, у Японії — як супутника бога щастя. У Китаї ж відсутність щурів у домівці й у дворі вважали тривожним знаком (згадайте крилату фразу про щурів, які першими покидають корабель, що тоне). У Китаї скнару називають „грошовим щуром”. У Південному Китаї йому приписують роль героя, який приніс людям рис. Хоча у цій же країні гризуна частково вважали чимось демонічним, наприклад, чоловічою подобою жіночих лисячих духів.

Залежно від стихії, розрізняють „різних” Щурів: Земному Щуру (у-цзи, рік народження 1948) властиві практичність і розум; Залізному (1960 р.) — воля і чарівність; Водному (1972 р.) — розрахунок і артистизм; Дерев’яному (1984 р.) — завзяття і працьовитість. „Зріла Вода” — вода сильна і повна, вируюча, яка тече могутньо і швидко, тому Людині-Щуру (Миші) астрологи приписують жвавість поведінки, свіжість і бадьорість духу, суперечливість у роботі, вміння непомітною, але наполегливою працею „точити камені”, як і вода. Вода, яка водночас темна і здатна приховати будь-які таємниці.

2008 рік — рік Земного Щура (його елемент — Земля). Земляний Щур твердо стоїть на землі і тримається за свою ділянку. Він прагматичний, спокійний, не плекає безпідставних ілюзій і не прагне підійнятися вище за всіх.

Людина, що народилася в Рік Щура, за японським календарем (у рік Миші — у в’єтнамському варіанті) в очах тих, хто її оточує, ви­глядає симпатичною, товариською і веселою. Проте таке враження є помилковим. За чарівною зовнішністю і розкутістю характеру ховається тверда, а може, і неспокійна натура. Цей недолік Щур великим зусиллям волі всіляко прагне притлумити. Ретельно приховує від людей свої клопоти, уміло зберігає особисті таємниці від сторонніх очей. За чарівною зовнішністю і розкутістю характеру ховається метушлива, неспокійна натура, яка ретельно приховує від людей свої турботи, вміло береже особисті таємниці від сторонніх очей.

У Рік Щура народилися такі визначні особистості:

Вільям Шекспір, Лев Толстой, Еміль Золя, Жюль Верн, Петро І, Бомарше, Лоуренс Аравійський, Вольфганг Амадей Моцарт, Луї Армстронг, Марлон Брандо, Джордж Буш, Принц Чарльз, Королева-мати Єлизавета, Х’ю Грант, Ів Сен Лоран, Папа Іван Павло ІІ, Кларк Гейбл, Франц Йозеф Гайдн, Андрій Туполєв.

Роки Щура (1972, 1984, 1996, 2008 тощо) збігаються зі „щурячим характером”. Вони метушливі і неспокійні, складаються зі суцільного старцювання і скрупульозності, зі спроб зробити все точно, чітко й акуратно.

2008-й — рік „наполегливої метушні”, гризні і праці, оскільки миша-полівка дуже працьовита і практична! Він розпочнеться

19 лютого. Напередодні варто придбати якого-небудь гризуна, скажімо, хом’ячка, поставити клітку з ним у кут кімнати, або бодай символічно „пригощати” мишенят, одягти маски Міккі Мауса, подивитися мультфільм із участю кота Леопольда і двох його запеклих ворогів.

Щурячі кольори

Кольори наступного року — гіркий шоколад і всі відтінки жовтого.

Шоколадно-коричневий, сірий, теракотовий, всі відтінки бежевого, які плавно переходять у болотно-зелений супроводжуватимуть ваш успіх. Якщо ви вважаєте, що виглядати „сірою мишкою” вам не личить, можете одягти щось пісочно-жовте або золотисте: щурові до душі кольори стиглої пшениці, навіть якщо вони виглядають трохи провокативними. Обираючи аксесуари, зосередьтеся на золоті, адже „холодні” метали більше нагадують про капкани і лапанки, ніж про свято. Щурові імпонують незвичайні тоненькі ремінці, браслети і вишукані ланцюжки, тож більш масивні речі відкладіть для іншого, більш відповідного заходу.

Бенкет гризунів

Зустрічаючи 2008 рік, поставте на стіл 12 або 5 жовтих, золотих, срібних, багряних, бузкових чи блакитних свічок. Прикрашаючи помешкання, скористайтеся елементами з дерева, доречним буде також дерев’яний посуд. Прикраси варто зробити своїми руками і загадати добрі бажання.

Щур — гурман. З одного боку, він не любить марнотратства (тому їжу, яка залишиться після свят, не викидайте у смітник, погодуйте чотирилапих бездомних друзів), а з іншого, — дуже небайдужа до ласощів тварина. Отже, стіл має бути вишуканим. Що більше на ньому незвичайних страв, то більшою є вірогідність того, що до вас зазирне “Новорічна Миша” — ваш супутник у майбутньому році.

Обов’язково поставте на стіл горіхи, насіння і сир. Можна, наприклад, зробити салат із волоських горіхів, шинки і сиру в рівних пропорціях – і “рататуям” приємно, і гостям смачно.

А можна пригадати, як наші бабусі прикрашали ялинку загорнутими у фольгу горіхами або зробити горіхове асорті. І не забудьте про чай із козинаками з насіння соняшнику або горіховий торт.

Зубастий мандрівник

Щури — відомі мандрівники. Вони перетинають простори світового океану в трюмах, можуть залізти в літак і навіть подорожують у потягах. Відповідно, не обов’язково зустрічати Рік Щура вдома. Можна вирушити в подорож за місто, або навіть в іншу країну. А можна організувати, наприклад, веселу подорож на повітряній кулі.

Щуряче сімейство

Щур рідко приходить без компанії, тому 2008 рік мав би минути з думкою про товариство. І не важливо, де ви його зустрічатимете, — удома з родичами, на дачі з друзями чи в туристичній поїздці з незнайомими людьми. Основне — аби вас було багато. Що більше гостей за святковим столом, то кращим буде наступний рік, а свято — незабутнім і яскравим.

Якщо ви вирішили зустрічати його тет-а-тет з коханою людиною, то вийдіть бодай ненадовго до ялинки, щоб долучитися до “щурячих полчищ”.

Подарунки — в домашню “нірку”

Талісман року — істота практична, відповідно всіляких дрібничок вона не сприймає. Отже, відкладіть до восьмого березня ту хутряну мишу, що ви купили для подружок, і мерщій за чимось корисним, наприклад, каструлею. Найкращі подарунки в цьому Новому році — кухонне начиння і побутова техніка. І для себе (коханого, коханої), зрозуміло, не забудьте купити щось таке, аби у 2008-му здивувати своїх друзів і близьких вишуканими стравами.

Щоб привернути успіх у Рік Земляного Щура, потрібно не так вже багато. Він не змушує вас кукурікати опівночі або напиватися до поросячого виску. Досить розбити торішню свиню-скарбничку і зробити собі незвичайний новорічний подарунок, не надто дорогий, але який буде справді до душі…

Офіційно: по норах!

На Новорічні та Різдвяні свята українці відпочиватимуть 9 днів — з 30 грудня 2007 року до 7 січня 2008 року включно.

Згідно з постановою уряду від 28 листопада 2007 року, передбачено перенесення робочих днів із середи 2 січня — на суботу 12 січня, з четверга 3 січня — на суботу 26 січня, і з п’ятниці 4 січня — на суботу 9 лютого.

5 і 6 січня 2008 року, відповідно, вихідні – субота і неділя, 7 січня — Різдво. Разом з тим, відповідно до постанови уряду від 12 грудня 2006 року, рекомендовано робочий день з понеділка 31 грудня 2007 року перенести на суботу 29 грудня 2007 року. 30 грудня — неділя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *