Амнезія совісті

Микола САВЕЛЬЄВ, редактор газети “Ратуша”

|

Або чому оточення міського голови постійно бреше?

Вже не перший місяць (та чого вже там – не перший рік!) триває протистояння між міським головою, його оточенням і творчим колективом Львівського комунального підприємства “Газета “Ратуша”. Залишимо в спокої багатостраждальну постать Андрія Івановича, який зараз вельми заклопотаний розподілом львівської землі до “Євро- 2012” (як казав безсмертний Попандополо з “Весілля в Малинівці”, специфічно розподіляючи майно зі скрині: “Ну, нікого я не образив?” Просто уважніше поглянемо на дві фігури з найближчого оточення Андрія Садового — панів Березюка і Процика.

Спершу ці два добродії в січні, лютому і березні 2007 року мотивували нефінансування Львівського КОМУНАЛЬНОГО підприємства „Газета „Ратуша” тим, що гроші, мовляв, виділялись газеті на весь рік, а не на перше півріччя. Згодом, коли бюджетна комісія (о, слава їй!) нарешті з’ясувала всі нюанси, визначила, що райці не мають слушності, і фінансування на перше півріччя 2007 року все ж пішло, колишні віддані бійці “Самопомочі” трохи притихли, бо зрозуміли, що вони дали маху. І раптом, після настання 1 липня 2007 року у цих чиновників знову настала повна амнезія. „Що ви!” — сказав пан Березюк (цитату можна прочитати нижче). “Що ви!” — сказав пан Процик (цитату можна прочитати нижче).

Директор департаменту О. Березюк”: “На Ваш лист від 24.07.2007 р. №103 Департамент “Адміністрація міського голови” повідомляє, що відповідно до ухвали сесії міської ради від 05.01 2007 р. “Про міський бюджет м. Львова на 2007 рік”, КП “Редакція газети Львівської міської ради” “Ратуша” було виділено 200 000 тисяч грн. Станом на 01. 08. 2007 р. вищевказані кошти були Вам повністю профінансовані.

Остап Процик, цитата з інтерв’ю 12 каналу”: „Гроші, які були на рік, були використані головним редактором за півроку, тому зараз газета без грошей. Ці кошти, які ми, адміністрація міського голови, як розпорядник коштів, отримали в бюджет, де було записано, що це гроші на рік, хоча головний редактор вважав, що це на півроку”.

І обидва якось геть ПРИЗАБУЛИ, що на вищезгаданій комісії сидів не лише редактор газети “Ратуша”, а й обидва “О”: Олег Березюк і Остап Процик (документ можна прочитати вище), які все ЧУЛИ. Ба більше, намагаючись вже цього разу перекласти всю відповідальність із власних плечей і плечей свого шефа п. Садового на інших, психіатр Березюк вчинив несподіванку. У своєму поясненні в прокуратуру він зазначив, що, виявляється, винні в тому, що питання про дофінансування газети „Ратуша” на друге півріччя 2007 року не було внесено в порядок денний сесії з вини (будьмо уважні!) депутатських комісій! Саме вони згідно з твердженням Березюка про положення від 19.10. 2006 р. № 280, мають готувати розгляд адресованих їм звернень! Оп-па! Ай-йа-яй! Як негарно! Адже численні відповіді від депутатських комісій підтверджують те, що власне ВСІ вони неодноразово рекомендували міському голові ВНЕСТИ питання дофінансування видання в порядок денний сесії!

Ну що, хтось ще дивується заголовку цієї публікації?! А це я ще не розшифровував, кого в міськраді недоброзичливці називають Добчинський і Бобчинський? Як казав капітан Татаринов у безсмертних „Двох капітанах”: „Я зробив би набагато більше, коли б мені не те, що допомагали, а хоча б не заважали”! Спершу виганяли редактора, згодом редакцію „типу приватизували”, пізніше не фінансували три місяці взимку, тепер — третій місяць влітку і восени! Потім — вікопомна „нічна” сесія, під час якої вирішували нагальне, на рівні надзвичайної ситуації, питання возвеличення заступника Василя Косіва і упослідження „з метою покращення роботи газети “Ратуша” редактора Миколи Савельєва. Усі платні оголошення про аукціони, конкурси і вакансії невідомо хто і на якій підставі замість „Ратуші” наказав друкувати в комерційному виданні (йдеться про десятки тисяч БЮДЖЕТНИХ грошей). А як же тендери, адже, як свідчить лист п. Максимович у редакцію, жодних тендерів НЕ БУЛО? Хіба це не грубе порушення бюджетного законодавства, котре межує з криміналом? Третій місяць на КОМУНАЛЬНОМУ підприємстві не виплачують зарплату, чи довго ще зможе прикривати таке безчинство прокуратура міста? У жовтні в редакції мають намір відібрати мережу газетних кіосків. Пан Березюк (звичайно ж, прагнучи лише допомогти!) настрочив заяву в прокуратуру, що, мовляв, редактором не була виплачена зарплата працівникам за травень — червень 2007 в той час, коли ці гроші вже давно отримали і проїли. Одна з перевірок, яку наслала на нас міськрада, встановила, що у січні — березні 2007 року співробітникам „Ратуші” редактор невчасно виплачував зарплату (хто б подумав, забудькуваті ви наші фінансисти і розпорядники коштів, пани Березюк і Процик?!)

Але ж все так не буде, Андрію Івановичу! Ну не вірю я, що міські депутати, заколисані преференціями під час розподілу земельних ділянок і бюджетного пирога мовчатимуть вічно! Класик казав, що влада без зловживань сумна, але ж не до такої міри, панове? Вже нинішні конфлікти, що перебувають в зародковому стані, потрошку окреслюються в обриси мутантів, котрі завтра будуть здатні знищити їх творця. Бо не лише сон розуму породжує чудовиськ, а й сон совісті теж.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *