У серпні — серпи гріють

|

Помідори в серпні рясно плодоносять. На дозріванні плодів сприятливо позначається повертання їх до сонця за допомогою рогульок, але робити це треба обережно, щоб не поламати стебел.

Аби досягти більш раннього дозрівання, на стеблах гострим ножем роблять поздовжні розрізи і вставляють у них трісочки, щоб розрізи не стулялися.

Не можна допускати перестою плодів на корені. Їх збирають бурими, зриваючи разом із плодоніжкою і відразу ж після знімання кладуть на дозрівання шаром у два-три плоди плодоніжками нагору і перекладають часточками часнику. Плоди, що залишилися на кущах, швидше наливаються і дозрівають.

Аби зібрати насіння, плоди залишають на кущах до повного дозрівання. Перетримувати їх на кущах не варто — знижуються посівні якості. Краще зірвати трохи раніше і покласти на чотири-п’ять днів на підвіконня. Щойно вони стануть м’якими, їх розрізають, витягають насіння і разом із мезгою кладуть у склянку, не варто розбавляти мезгу водою. Через два-три дні, коли мезга почне спливати, вміст склянки ретельно промивають проточною водою, відкидають на ситечко, насіння підсушують і складають у паперові пакетики, написавши на них сорт і дати. Не слід також перетримувати мезгу в склянці — насіння почне проростати.

Для профілактики захворювання фітофторозом помідори на початку місяця обприскують востаннє, але не бордоською рідиною (після неї плоди не можна вживати протягом 20 — 25 днів), а настоєм часнику.

На початку серпня прищіплюють верхівки високорослих помідорів і видаляють зайві суцвіття, щоб дати плодам можливість швидше дозріти. Для прискорення дозрівання підгодуйте рослини йодом (30 — 40 крапель на 10 л і на 1,5 погонний метр грядки). У серпні доглядають і за іншими овочевими культурами: рихлять ґрунт і просапують бур’яни, остаточно проріджують буряк, кореневу петрушку, моркву й інші коренеплоди. Аби коренеплоди петрушки були соковитішими й більшими, обірвіть по чотири нижніх листки з кожної рослини. Щоб качан салату-ромен був ніжним, білим і менш гірким, листки підніміть догори і зв’яжіть.

Огірки в серпні вже майже не плодоносять, але доглядати за ними треба. Потрібна ще одна підгодівля розчином коров’яка з додаванням розчину суперфосфату (витрата — 0,5 л на кущ). Підгодівлю вносять у борозенки, які потім засипають землею. Після підгодівлі обов’язково підлийте рослину.

Похмура погода, холодні ночі, рясні поливи загрожують огіркам, які вирощують у плівкових теплицях, мучниста роса, яка впродовж тижня може знищити всі рослини. З появою ознак захворювання треба двічі (з інтервалом у 5 — 6 днів) обробити рослини слабким розчином сечовини (10 м на 10 л), змочуючи листки зверху і знизу.

Перець і баклажани продовжують поливати і просапують кожні 5 — 7 днів. Збір врожаю триває до кінця місяця. Норма поливу — 3 л на рослину.

Цибулю в першій декаді місяця (приблизно за 1,5 – 2 тижня до збору врожаю) не поливають, навіть у суху погоду. Не варто збирати коренеплоди надто рано — цибуля не встигає сформувати покриваючої луски, і залишається вразливою для збудників гнилизни, що призведе до великих втрат під час збереження. Водночас не слід перетримувати її у полі — від цього розтріскується луска, і цибуля теж погано зберігатиметься. Аби прискорити дозрівання, у середині місяця слід підняти цибулини вилами, щоб підірвати корені, тоді з листя, що відмирає, живильні речовини швидше перейдуть у цибулини.

Забирати цибулю треба в суху погоду. Висмикнуті цибулини просушують на грядках упродовж 7 днів, при цьому бадилля всихає, а на цибулинах утвориться суха, щільна луска. У холодну погоду і під час дощу цибулю сушать під дахом або у приміщенні. Висохле листя можна обрізати, оптимальний варіант — відминати руками, а корені обрізати гострим ножем під денце, не зачіпаючи його.

Зібрану і висушену цибулю сортують за величиною. Сівок (цибулини до 20 мм) зберігають як посадковий матеріал у шухлядах ша­ром до 20 см у теплому приміщенні з температурою 10 — 20 0С. У більш вологому приміщенні сівок починає гнити (перша ознака — поява мошки). Цибулини від 20 до 40 мм (вибірок) зберігають так само, їх використають на перо. Цибуля-ріпка (понад 40 мм) призначена для споживання, її треба зберігати в холодильнику при температурі 0+20С. Це врятує її від висихання і багатьох захворювань.

У часнику, висадженого на насіння, у серпні починають дозрівати суцвіття. Збирають тоді, коли почне розтріскуватися плівка, що прикриває бульбочки. Зрізані з частиною стрілки, суцвіття зв’язують у снопики і підвішують у сухому теплому приміщенні, в якому вони впродовж 1 — 1,5 місяця дозрівають. Потім їх обмолочують і сортують за величиною, згодом насипають у мішечки і зберігають у холодильнику при температурі 00С або закопують у сніг.

Бульбочки, висаджені навесні, до кінця літа дають тільки сівок, а не цибулину. На початку серпня в рослин починають жовтіти кінчики листків, а потім вони й зовсім полягають. Це ознака того, що сівок дозрів, настав час збирати врожай. Рослини підкопують лопатою, і сівок вибирають із землі за листя. У суху погоду його роз­кладають на грядку для сонячної просушки і дозрівання. Коли ж надворі вогко або збирається на дощ, сівок забирають у приміщення, розкладають тонким шаром і періодично ворушать. Коли сівок підсохне (почне шарудіти), його очищають від листків і коренів, а в жовтні висаджують на підготовлені грядки під зиму.

Пізня капуста в серпні продовжує свій ріст. Її регулярно поливають і один раз на місяць підгодовують розчином коров’яка, додавши трохи мінеральних добрив. Проти шкідників запилюють тютюновим пилом або обприскують відваром помідорового бадилля.

Якщо впродовж 4 — 5 днів немає дощу, середньостиглі і пізньостиглі сорти капусти поливайте регулярно, інакше качани будуть дрібні і пухкі. Рослини періодично підсапуйте, а міжряддя рихліть. Після зрізання центральної голівки брокколі і качана в ранньостиглої капусти рослини підгодуйте, підсапайте і рясно поливайте: у пазухах нижніх листів прокинуться бруньки, і ви матимете додатковий урожай ніжної продукції.

У гарбуза в серпні видаляють кінці батогів із квітками і зав’язями дрібнішими, ніж яблуко, щоб плоди, що залишилися, краще дозріли. Поливають гарбуз раз у тиждень. У кавунів і динь продовжується збір урожаю, поливи треба припинити. У спілих кавунів плодоніжка і вусик засихають.

Картопля. Систематично збирайте личинки колорадського жука на картоплі середніх і пізніх сортів. Якщо на листках картоплі з’являється бліда, що поступово буріє, облямівка, рослинам не вистачає калію. Підгодуйте картоплю золою (склянка на погонний метр) або сірчанокислим калієм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *