Вільне падіння

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Курс долара щодо євро знижуватиметься впродовж кількох наступних років.

До кінця року за євро даватимуть 1,4 долара, вважають експерти. Тенденція до зміцнення курсу євро на світовому валютному ринку триватиме впродовж кількох років. Експерти не радять власникам заощаджень в доларах масово міняти їх на євро, оскільки вигоди від зростання євро нівелюються нижчими ставками за депозитами в євро та високою маржею при обміні цієї валюти.

З початку цього року долар знецінився стосовно євро на 4,5%. Минулої п’ятниці за один долар на світових валютних ринках давали 1,38 долара. Тенденція до зниження курсу долара триватиме і надалі, зазначає в коментарі «Погляду» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. В короткотерміновій перспективі курс долар-євро коливатиметься, однак у довготерміновому періоді євро все ж дорожчатиме, каже експерт.

Долар втрачає в ціні через проблеми в економіці Сполучених Штатів. У США вже впродовж кількох років помітний дефіцит бюджету та від’ємне сальдо зовнішньоторгівельного балансу, що, на думку економістів, призводить до здешевлення долара. Серед чинників, що послаблюють позиції долара, експерти називають проблеми в секторі іпотечного кредитування, де тривають чисельні банкрутства сімей з низькими доходами та негативні макроекономічні тенденції в США, які можуть спричинити зниження внутрішнього попиту в країні. Олександр Жолудь вважає, що до кінця року долар ще більше подешевшає, і можна очікувати, що євро коштуватиме 1,4 долари.

Для української економіки послаблення долара може виявитися корисним. «Значна частина українського експорту йде до Європи. Через те, що всередині країни існує жорстка прив’язка курсу гривні до долара, експорт до Європи стає для українських підприємств вигіднішим», – каже Олександр Жолудь. Неприємні наслідки має посилення курсу євро для українських споживачів, оскільки європейські товари в Україні дорожчатимуть.

Натомість власникам доларових депозитів не варто поспішати до банку, щоб перевести свої гроші на депозит в євро. «На сьогодні ставки за депозитами в євро нижчі, ніж за доларовими депозитами, оскільки банкіри враховують довготермінову тенденцію до зміцнення євро, – каже пан Жолудь. – До того ж різниця між курсом купівлі і продажу євро є вищою, ніж аналогічна різниця по долару». Ці чинники, вважає експерт, нейтралізують вигоди від укріплення європейської валюти. «На мою думку, до кінця року вигідніше було б розміщати гроші на депозитах у гривні», – додає Олександр Жолудь. Загалом банкіри радять не тримати заощадження в одній валюті, а зберігати частину заощаджень на гривневих депозитах, а частину на валютних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *