Володя +? = "третя сила"?

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Сьогодні соціологічні служби, ніби змовившись, говорять винятково про битву “гігантів” — четвірку лідерів, які забронювали місця у Верховній Раді. Тобто монополія сформована, залишається поділити лише квоти.

Але, можливо, не все так спокійно у вітчизняному “королівстві”. Адже невдахи минулорічного сезону сплять і бачать себе у вищій вітчизняній політичній лізі.

Минулої суботи відбувся другий етап ІХ з`їзду Народної партії, яку очолює екс-голова Верховної Ради четвертого скликання Володимир Литвин. Під час з`їзду ухвалили винести на всенародне обговорення список тих членів партії, яких НП має намір висунути кандидатами у народні депутати на позачергових виборах.

Окрім того, “народники” одноголосно проголосували за призупинення повноважень 36 депутатів місцевих рад, які, пройшовши туди за списками Народного блоку Литвина, втекли у провладні структури.

Наступний етап з`їзду делегати вирішили провести 3 серпня. Тоді, за словами лідера партії, остаточно визначатимуть не тільки програму і список кандидатів, а й конфігурацію блоку.

Володимир Литвин підкреслив, що, зокрема, лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун перебуває у постійному діалозі, формат якого — майбутній спільний похід на дострокові вибори.

Як відомо, на попередніх перегонах ці дві політичні сили не подолали тривідсоткового бар`єра і залишилися поза парламентом. Тепер, звісно, обоє прагнуть реваншу. Адже, навіть за найбільш оптимістичними прогнозами, поодинці вони знову залишаться на маргінесі вітчизняного політикуму. Шанси потрапити до ВР у цієї пари і справді реальні. Після затяжної політичної кризи серед електорату панує значне розчарування у вже традиційних мегаблоках, які, так виглядає, не внесуть жодних нових та яскравих імен до своїх списків. У цій ситуації з`являється шанс, який за умови застосування розумних технологій може бути успішним. І тоді у фракції Володимира Литвина, як і лідера СПУ Олександра Мороза, під час формування коаліції ймовірна “золота акція”. Саме ця “акція” може дозволити панові Литвину вмоститися у крісло голови новообраної ВР. Таке собі дежа-вю по-українськи…

P.S. Щоправда, у вівторок лідер Народної партії Володимир Литвин під час прес-конференції у Сімферополі повідомив, що наразі Блок Литвина вважає своїм головним партнером на дострокових парламентських виборах Трудову партію України, яку очолює Михайло Сирота. Окрім того, пан Литвин зазначив, що не схильний розширювати блок. “Не тому, що ми не хочемо консолідувати позапарламентські політичні сили, а тому, що потрібно відчувати комфорт у плані спілкування, тому що блок — це взаємні зобов`язання, це складність у подальшій роботі”, — додав політик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *