Нащадки Івана Федорова

Марія ТИМОЧКО, “Україна і час”

|

В останню суботу травня в Україні відзначають День працівників видавництв, поліграфії і книжкової торгівлі.

Про те, з якими успіхами зустріли це професійне свято у Ставропігійському професійному ліцеї Львова, закладі, що готує наймолодшу зміну представникам цієї виробничої галузі, ми спілкувалися з його директором, досвідченим педагогом з майже 25-річним стажем роботи Іриною БУРАК.

— Ірино Валентинівно, чотири роки тому колишнє ПТУ № 58 перейменували на Ставропігійський професійний ліцей. Така назва красномовно засвідчує продовження традицій друкарства з глибини століть…

— Безперечно, історія нашого навчального закладу багата і давня. Адже школу друкарства нам передали століття. Ліцей розташований у центрі Львова на вулиці, що названа іменем друкаря Івана Федорова. Тут ще 1573 року Іван Федоров обладнав друкарню і вперше в Україні видав у 1573-1574 роках книгу “Апостол”.

Тепер це виробничий корпус нашого ліцею. Зрештою, будинок належав Львівському ставропігійському братству понад триста років. То було прогресивне товариство, яке об`єднувало ремісників і купців. Його діяльність мала важливе значення для розвитку української освіти. Братство відкрило школу на громадські кошти і при ній друкарню, де обдарованих учнів навчали друкарській справі. Тут же багато років діяло поліграфічне підприємство, яке використовувало федоровські шрифти, дошки, верстати. Власне, звідси виніс традицію друкарства Єлисей Плетенецький, який заснував друкарню у Києво-Печерській лаврі, тут працював учителем Памво Беринда.

— Ліцей залишається вірним цій багатовіковій традиції. А яких спеціалістів поліграфічних кваліфікацій готуєте нині?

– Друкар — одна з найперспективніших професій у сучасній поліграфії. Усім подобаються яскраво оформлені та якісно випущені книги, журнали, календарі тощо. Ми урізноманітнюємо і розширюємо кількість спеціальностей, що мають попит на сучасному ринку праці. Сьогодні досвідчений педагогічний колектив навчає молодь таких поліграфічних професій, як: друкар плоского і високого друку, коректор, оператор копіювальних та розмножувальних машин, палітурник, оператор комп`ютерного набору і верстки. До речі, наш ліцей — єдиний профтехосвітній поліграфічний навчальний заклад у західному регіоні. Окрім того, у нас можна здобути і професію слюсаря з ремонту автомобілів, столяра художніх виробів із дерева, верстатника деревообробного устаткування, маляра, штукатура, облицювальника-плиточника.

— Яким бачите майбутнє ліцею?

— Без нинішніх проблем, з належним фінансуванням, оновленням обладнання майстерень та теоретичних кабінетів. Хотілось би нарешті вже вирішити питання забезпечення учнів платними робочими місцями на час проходження ними виробничої практики та відчути участь роботодавців у формуванні фахового кадрового потенціалу загалом.

Ліцей навчає і виховує добрих спеціалістів, які так необхідні поліграфічній та іншим галузям промисловості. Світове друкарство завдяки засобам електронної комунікації піднімається на новий щабель розвитку, прискореними темпами зростає потреба у якісній друкованій продукції. Тому, дбаючи про завтрашній день професійно-технічної галузі та Ставропігійського професійного ліцею, ми цілеспрямовано пропонуємо нові ідеї, нові методи навчання і нове ставлення до праці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *