Бандера і бюрократи у Ратуші

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

У неділю, 20 травня, у День українських героїв урочисто відкрили площу, де має постати пам`ятник українському націоналісту, голові проводу ОУН Степанові Бандері.

Небуденна подія об`єднала майже три тисячі людей: представників обласної влади, львівську інтелігенцію, громадські організації Львова та Західної України. Втім, на святі не було чільників міської ради…

Про перипетії навколо спорудження монумента Бандері “УіЧ” розповів депутат Львівської обласної ради (фракція “Наша Україна), голова оргкомітету з питань спорудження пам`ятного комплексу Андрій Парубій.

— Площу відкрили. На якому етапі спорудження пам`ятника?

— Урочисте відкриття площі — перший етап відкриття пам`ятного комплексу Бандері, який заплановано завершити наприкінці цього року. Зауважу, що це одна з найбільших площ у Львові — 3 тисячі квадратних метрів. 14 жовтня цього року повинен постати пам`ятник Бандері на цій площі.

Я можу запевнити, що восени відкриють не весь комплекс пам`ятника. Тріумфальну арку ще не завершать. Постамент Бандери і головні компоненти будуть готовими до відкриття. Сподіваюся, політична ситуація жодним чином не вплине на відкриття пам`ятника.

— Міська влада долучилася до спорудження пам`ятника, адже вони звітують, що більшість виконаних робіт — заслуга міста?

— Проблема в тому, що до нинішнього дня жодної копійки з міської скарбниці на спорудження пам`ятника Бандері не було! А освоєно приблизно 3 мільйони гривень. Ці кошти — з обласного бюджету та добровільні пожертвування львів`ян.

Власне, міська влада нічого не робить. Скажімо, лише проектно-кошторисна документація коштує більше 1 мільйона гривень, а з міського бюджету коштів не перерахували. Чільники міста звітували про завершення реконструкції площі. Міська рада, яка фактично багато говорить про спорудження пам`ятника, намагається перед львів`янами хитро звітувати, мовляв за їхньої участі усі роботи виконують. Тому оргкомітет надіслав лист до міської ради з проханням виділити 150 тисяч.

Проблема ще й у тому, що минулого року міська рада заповзялася виділити на спорудження пам`ятника 100 тисяч гривень. У необхідності виділення коштів я особисто переконував міських депутатів під час перемовин. Але міськвиконком грошей не надіслав. Ми боїмося, щоби цього року не сталося такого ж.

Нещодавно знову проводили перемовини з міськрадою, погодили всі питання з фракціями про виділення коштів. До речі, ми не просили в міста грошей на спорудження пам`ятника, а на впорядкування площі. Останні роботи набагато більше коштують, ніж зведення пам`ятника.

— Хто гальмує процес виділення коштів?

— Я хочу почути цю відповідь від виконкому. Сподіваюся, що цього року гроші підрядник робіт отримає. Проблема в тому, що фірма “Ренесанс” виконувала роботу безоплатно. Облрада у бюджеті заклала 1 мільйон гривень. З них 470 тисяч перераховано “Ренесансу”. У квітні борг перед фірмою “Ренесанс” було погашено за рахунок коштів обласного бюджету.

Вважаю, що минулого року кошти не надійшли лише через бюрократичні тяганини у Ратуші.

— Скільки коштів виділили з обласного бюджету і яка сума добровільних пожертвувань?

— З обласного бюджету — 2 мільйони гривень, а 700 тисяч — добровільні пожертви.

Цього року з обласної скарбниці виділили 1 мільйон, торік — півмільйона, позаминулого року — 600 тисяч гривень.

Міська рада позаторік не виділила жодної копійки, минулого року — 100 тисяч, цього року — 150 тисяч. Проте грошей ми так і не побачили.

Коментар

Богдан КОВАЛЬ, начальник управління капітального будівництва Львівської міськради:

— Міський бюджет виділив кошти як частковий внесок у спільну справу. Працівники міського управління капітального будівництва уклали з фірмою “Ренесанс” договір про виконання робіт, зокрема реконструювали площу біля пам`ятника Бандері, виклали її гранітом, встановили пандуси, сходи.

Кошти ще не перераховано. У департаментах міських виконавчих органів лежить документ розпорядження для підпису. На розпорядження збирають візу для остаточної сплати цих грошей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *