Від води - до біди

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Села Жовківського району, звідки йде водопостачання до Львова, мають проблеми з… водою.

Це — дві історії про водопостачання сіл Жовківщини. Перша — про Дубрівку. Друга — про Зашків, Зарудці, Завадів.

У селах з водозаборами узагалі не мало б бути “водних” проблем. Проте, мабуть, це тільки у нашій країні таке можливе, на жаль. Хоча, ймовірно, проблеми вдасться уже незабаром вирішити. Не останньою чергою, сподіваємось, завдяки і публікаціям у пресі.

Так от, нещодавно у Західній інформаційній корпорації з`явилася інформація про те, що у половині села Дубрівки Жовківського району вже 20 років нема водопостачання. Хоча село розташоване у межах ділянки Магерівського водозабору ЛМКП “Львівводоканал”. У відповідь на минулорічне звернення Жовківської райдержадміністрації із Львівської міськради надійшов лист про те, що в міському бюджеті не передбачено фінансування капітального ремонту водопровідних мереж Дубрівки. За словами дубрівчан, відсутність води їм створює чималий дискомфорт, а “впродовж двох десятків років Львів отримує від них воду, за яку городяни платять копійки, а коштів на ремонт водопровідної мережі чомусь немає”. Тож селяни іншого виходу, як організація акцій непокори, не бачать.

Тим часом у Зарудцях, де функціонує більше 10 водозабірних станцій і звідки водопостачання йде як і у сусідні села, так і в обласний центр, народ теж має клопіт. Водогін, встановлений півстоліття тому, впродовж останнього часу почав давати серйозні тріщини, пропускати струмені, води катастрофічно бракує як мешканцям, так і для напування худоби. Люди почали звертатися до різних інстанцій по допомогу.

Зарудців, за їхніми ж словами, влада довго не хотіла чути. І ось цьогоріч — сталося! На сесії Львівської міської ради прийняли рішення про виділення на Жовківщину 350 тисяч гривень для ремонту і реконструкції водопроводів — для “вирішення соціальних потреб сіл, які входять у депресивну зону”.

Як розповів нам сільський голова Зашкова (у підпорядкуванні місцевої сільської ради перебувають Зарудці) Ігор Селецький, 200 тисяч заплановано власне на ремонт водогону Зарудців, ще 100 — на Волю Добростанську, а ще 50 тисяч — на проектно-кошторисну документацію, яку вже виготовляють. В ЛМКП “Львівводоканал”, зі слів пана Селецького, обговорили і технічний аспект питання. Орієнтовно кошти мали б надійти протягом року.

Цікаво те, що мешканці Зарудців занепокоєні, чи кошти будуть розподілені чесно. Але найголовніше, що хвилює мешканців, — те, що це вони ходили-їздили-писали-клопотали, щоб “ремонти ці їм уже врешті-решт поробили, а тут кошти розподіляють на всіх”. Сільський голова пояснив нам, що фінансовий аспект питання сільської ради не торкнеться, оскільки виконавцем робіт буде водоканал, а сільрада має дати лише своє погодження. У “Водоканалі” кажуть, що водогону у Зарудцях — 5,5 кілометра, і навіть усіх 300 тисяч гривень не вистачило б для його повноцінного ремонту. А так, селам дістанеться “по трошки”. Розпочати роботи мають одразу після оформлення проектно-кошторисної документації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *