Фельд’єгері загубили 100 000 євро!

Микола САВЕЛЬЄВ, “Ратуша”

|

Як поінформували “Ратушу” поважні джерела у банківських колах, нещодавно Західне регіональне управління акціонерного комерційного банку “Укрсиббанк” (м. Львів) звернулося до Господарського суду Львівської області з не зовсім звичним позовом.

Банкіри вимагають, аби Головне управління Державної Фельд’єгерської служби України відшкодувало їм еквівалент 100 000 євро, бо ці гроші поважна державна структура просто … загубила! До Львівського відділу Головного управління цієї служби претензій нема — там валюту акуратно запакували, відправили і супроводили. А от у столиці нашої багатостраждальної батьківщини ця вартісна посилка, яку оцінили у 656 733,7 (шістсот п’ятдесят шість тисяч сімсот тридцять три гривні 70 коп.), таємниче зникла.

Довідка “Ратуші”

Перші посильні, які везли таємні послання від князя до князя були ще задовго до часів козаччини. Згодом ці кур‘єри стали професіоналами своєї справи. Ще на початку дев‘ятого століття київський князь Олег використовував саме таємних гінців для зв‘язків із племенами родимичів.

Фельд’єгері обробляють і доставляють кореспонденцію вищих посадових осіб держави. Через них проходять пакети з адміністрації Президента, Верховної Ради, Кабміну. Частково і військова кореспонденція, хоча Міністерство оборони має схожу службу. Одним із перших документів у часи становлення незалежності стала міжурядова угода про міжурядовий фельд­’єгерський зв’язок. При Головному управлінні є система дипкур’єрів, які й здійснюють перевезення дипломатичної кореспонденції країнами світу. Це окремий оперативний структурний під­розділ. Усі співробітники служби — офіцери, які пройшли строкову службу чи службу у спец-органах. Люди перевірені на кількох рівнях. Усі фельд’єгері проходять спеціальну і бойову підготовку в Києві. Кореспонденцію розвозять кур’єри, озброєні пістолетами системи Макарова. Приймаючи людину на роботу, інформацію про неї детально вивчають (характеристика за місцем проживання, характеристика за місцем колишньої роботи, глибока перевірка кандидата і його родини на наявність судимості). Співробітник долає ці численні щаблі відбору, потім проходить тестування у Києві, спеціалізацію, два рівні психологічного відбору, комплексну перевірку за фізичними параметрами і курси стрілецької підготовки. Зважають і на те, як людина поводиться в екс­тремальних ситуаціях. І в ТАКІЙ структурі зникло 100 000 тисяч євро?!

…Ще 30 травня 2003 року Відділ управління Державної фельд’єгерської служби України в м. Львові при Державному комітеті зв’язку та інформатизації України та Акціонерний комерційний інноваційний банк „УкрСиббанк” уклали договір, згідно з яким фельд’єгері зобов’язувалися організовувати і забезпечувати доставку цінних посилок банкірів. Згідно з одним із пунктів цього договору, доставку територією України здійснюють впродовж двох робочих днів із дня прийняття відправлень Фельд’єгерською службою.

Але 9 лютого 2007 року з відділення № 824 АКІБ „УкрСиббанк” (м. Львів) було здійснено цінні відправлення у відділення № 950 АКІБ „УкрСиббанк” (м. Донецьк) на суму, еквівалентну 656 045,50 (шістсот п’ятдесят шість тисяч сорок п’ять гривень 50 коп.). Усе це підтверджує реєстр № 12 від 09.02.2007 року (реєстр підписаний експедитором-прийомщиком із відбитком штампу під фатальним номером 13). 14 лютого 2007 року це цінне відправлення (між нами кажучи, це були 100 000 євро) вже мали б доправити в Донецьк. Але цього разу якась невідома сила стала на заваді гаслу “Схід і Захід — разом!!!” Будь-якого звіту про доставку грошей у Донецьк не було ні 14, ні 15, ні 16 лютого. Нема тих грошей і сьогодні.

В „УкрСиббанку” дійшли логічного висновку, що серйозна державна структура, в якій працюють чинні і колишні працівники силових органів, мала б відшкодувати банку завдані збитки, але працівники калькулятора помилилися.

Як свідчить реєстр від 9.02.2007 р. — банк відправив, а фельд’єгері прийняли два відправлення на суму 656 045,5 (шістсот п’ятдесят шість тисяч сорок п’ять гривень 50 коп.) грн і 1 010 000,00 (один мільйон десять тисяч) грн із обов’язком доставити їх у міста Донецьк та Чернігів. У Чернігів гроші надійшли, в Донецьк — ні. Однак за надані послуги з доставки цінних відправлень фельд’єгері усе ж виставили для оплати рахунок на 688,20 (шістсот вісімдесят вісім гривень 20 коп.) грн., який проплатили.

Виховані банкіри зробили спробу досудового врегулювання дикої ситуації. На адресу Головного Управління Державної Фельд’єгерської служби України в Київ і Львів надіслали претензію із вимогою повернути (відшкодувати) вартості 100 000 євро в сумі 656 045,5 (шістсот п’ятдесят шість тисяч сорок п’ять гривень 50 копійок). Як свідчить поштове „повідомлення про вручення” — Відділу ГУ ДержФельд служби (м. Львів) претензію вручили. Відповіді на претензію Відділом Відділу ГУ ДержФельд служби України (м. Львів) — не надано.

ГУ ДержФельд служби України (м. Київ) надіслала лист, у якому інформує: „Для розгляду претензії ЗРД АКІБ „УкрСиббанк” від 16.02.2007 р. № 36-017/155 просимо надіслати належним чином засвідчену копію договору, на підставі якого Виконавець здійснював обслуговування Замовника”. Лист підписано першим заступником начальника ГУ Держфельд служби України п. Климчуком М.А. Крім цього, своїм листом Головне Управління Державної фельд’єгерської служби України повідомляє „УкрСиббанк” про те, що експедицією Головного управління державної фельд’єгерської служби України виявлена… нестача відправлення. Ото здивували, ні?! Оскільки після спливу терміну з моменту отримання претензії, вартість відправлення банку не відшкодована, відправлення не повернуто, то банкіри просять суд стягнути з „лохуватих” охоронців цінностей втрачені кошти 656 045,5 (шістсот п’ятдесят шість тисяч сорок п’ять гривень 50 копійок) грн., і 688,20 (шістсот вісімдесят вісім гривень 20 коп.) грн. витрат, перерахованих на оплату ненаданих послуг.

Як поінформував „Ратушу” суддя Львівського Господарського суду п. Юрій Деркач, два тижні тому цю справу передали для слухання у Київський господарський суд і саме там мають визначити долю судового позову банкірів до фельд’єгерської служби.

На думку спостерігачів, 100 000 євро втрачено не під час перевезення, ні при передачі вантажу. Виглядає на те, що зникнення цінного вантажу було спланованою акцією викрадення, прикриття якої здійснював хтось із верхівки фельд’єгерської служби. У службі вже не перший місяць панують безлад і внутрішні чвари. Професіонали звільняються, і до цього їх спонукує насамперед байдуже ставлення до своєї справи керівної верхівки фельд’єгерської служби. Ніхто не повірить (і повірити в це неможливо), що колишні працівники міліції і СБУ, які становлять ядро фельд’єгерської братії, котрі перевіряють зникнення кожної копійки чи можуть потрапити за ґрати за зникнення пакета з грифом “Таємно”, не розуміють, що “загубити” 100 000 тисяч євро могли лише ті, хто цього полум’яно бажав…

Тривожить один здогад …Уряд Древньої Греції мав у своєму розпорядженні тільки піших кур‘єрів, які славилися швидкістю свого пересування, їх називали гемеродромами (скороходами). Вісник перемоги греків над персами поблизу селища Марафон, який без зупинки пробіг 42 кілометри і 192 метри і з криком:” Втішайтесь афіняни — ми перемогли!!!” впав мертвим, теж був тогочасним фельд’єгерем. Цікаво, якщо б йому довірили принести не радісну новину, а 100 000 євро, невже гонець би не добіг?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *