ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вимагають від нардепів зупинити дискредитацію Академії сухопутних військ

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Колектив Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного звернувся із відкритим листом до керівництва держави та військового керівництва країни із закликом, втрутитись і зупинити принизливу та необґрунтовану кампанію дискредитації закладу від народних депутатів України Анни Скороход та Юлії Яцик. Про це йдеться у відкритому зверненні військовослужбовців та працівників Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, яке опублікувала професор і доктор філософії Нацакадемії Тетяна Плазова.

Як відомо, нардепи Анна Скороход та Юлія Яцик є головою та заступницею Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

Посадовиці нещодавно ревізували НАСВ у Львові, з приводу заяв військовослужбовця Олександра Поповича, який переконує, що його відрахували з академії через його скарги на порушення прав курсантів, а також умови їхнього звільнення та цькування.

Тим часом у військовій академії наголошують, що відрахування курсанта Олександра Поповича відбулося через його недисциплінованість.

«Олександр Попович цинічно намагається уникнути відповідальності за численні порушення військової дисципліни, вчинені ним під час навчання. Маючи 4 незнятих дисциплінарних стягнення, перебуваючи під кримінальним провадженням за перевищення службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану, вдається до численних публікацій з метою роздмухування «несправедливості» рішення щодо його відрахування… За наслідками численних перевірок, проведених органами військового управління, Військової служби правопорядку, О.Попович був відрахований з числа курсантів Національної академії», – йдеться у заяві колективу.

Також повідомляється, що відрахований курсант зчиняв бійки, зокрема електрошокером, принижував дівчат-курсантів, відверто демонстрував неповагу до бойових офіцерів та підбурював військовослужбовців до проявів непокори.

Після того коли військова служба правопорядку (ВСП) не знайшла фактів чи підтвердження заявам курсанта про нестатутні відносин в НАСВ, чиновниці запустили у інформаційному просторі справжню ІПСО, що колектив Академії сухопутних військ отримує надприбутки на фоні війни.

«Анна Скороход та Юлія Яцик, маніпулюючи отриманими в Академії відомостями щодо грошового забезпечення військовослужбовців, свідомо вводили в оману суспільство щодо його розмірів. Так, Анною Скороход була оприлюднена інформація, що персонал Національної академії отримує грошове забезпечення значно більше, ніж військовослужбовці бойових частин в зоні бойових дій. Анна Скороход, нібито випадково, наводила суми грошового забезпечення осіб з позначенням посад. Насправді ж платіжно-розрахункові відомості, отримані А.Скороход, містили виплати за листопад, аванс за грудень (проводилось за рішенням Міністра оборони України), грошову допомогу на оздоровлення, виплати офіцерам, що виконували бойові завдання на різних ділянках фронту», – йдеться в опублікованому документі.

У академії також переконані, що обидві народні депутатки навмисне оприлюднюють власні упереджені оціночні судження, необґрунтовані власні висновки, видаючи їх за проблематику Національної академії та результат роботи ТСК.

«У цей непростий час Національна академія, як ніколи, має зосередитись на якісній підготовці військових фахівців та інших заходах зі зміцнення обороноздатності країни. Натомість, перебуваючи під системним інформаційним та адміністративним тиском, колектив Академії змушений захищатись не лише від зовнішнього ворога… а й від ворогів внутрішніх, які наділені високими владними повноваженнями і які під зовні привабливим приводом захисту прав військовослужбовців, прагнуть скомпроментувати Національну академію сухопутних військ в очах українського суспільства. Звертаємось із проханням покласти край цькуванню колективу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, надати нам можливість працювати і виконувати свої завдання задля України та нашої спільної Перемоги над ворогом», – йдеться у заяві-зверненні до військового керівництва та високопосадовців.

Варто додати, що військовослужбовці академії також нагадали проросійські позиції нардепки Анни Скороход, які вона активно демонструвала до повномасштабного вторгнення рашистів в Україну. Зокрема, демонстративно підтримувала георгіївської стрічки, яка є маркером терористичних «ДНР» та «ДНР».

Анна Скороход також виступала проти декомунізації,  називала її «маразмом», а людей, які здійснюють ці процеси – «хворими».

Окрім того зауважують, що нардепка Юлія Яцик, публічно ставить під сумнів вкрай необхідні заходи зі зміцнення обороноздатності держави, не голосує сама і закликає інших не підтримувати законодавчі зміни щодо мобілізації.

Оновлено. Під час виїзного засідання ТСК , що відбулося 10 травня, стало відомо, що керівник курсу – майор Антонів, у якого із курсантом Поповичем виник конфлікт, був переведений на нижчу посаду, що не передбачає контакту чи взаємодії із курсантами.

Водночас, військова служба правопорядку подала відповідні відомості до Державного бюро розслідувань стосовно обох фігурантів скандалу майора Антоніва (розслідують чи було перевищення ним владних повноважень), і старшого солдата контрактника Поповича (розслідують систематичну недисциплінованість та порушення статуту).

На сьогодні тривають відповідні слідчі дії, за результатами яких вирішення конфлікту відбуватиметься у правовій площині через суд.

Оновлено від 16 травня 2024 року. Депутати Львівської міської ради та мер Львова Андрій Садовий закликали керівництво країни втрутитись і зупинити інформаційні хвилі дискредитації одного із найбільших закладів із підготовки курсантів в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *