"Вісла": два береги правди

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Цього року обласна рада належно підготувалася до відзначення 60-річчя примусового виселення українців з етнічних земель Лемківщини, Підляшшя та Холмщини під час операції “Вісла”. Принаймні так переконують журналістів.

Голова постійної депутатської комісії з питань зв`язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради Володимир Шуркало повідомив у вівторок, 24 квітня, під час прес-конференції, що на культурні заходи з обласного бюджету виділено 100 тисяч гривень. Для спорудження у Львові пам`ятника жертвам депортованих — 50 тисяч гривень, для виготовлення технічної документації на зведення у Винниках комплексу пам`яті “Вісла” — 150 тисяч гривень.

За словами пана Шуркала, усім депортованим українцям, яким вдалося повернутися на терени України, надано статус учасників війни. Вони користуються пільгами в оплаті комунальних послуг і безплатним проїздом у транспорті.

Програма щодо відзначення дати акції “Вісла” буде насиченою у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях. У церквах битимуть дзвони, а на будинках з`являться державні прапори із чорною стрічкою. Володимир Шуркало наголосив, що історики прирівнюють операцію “Вісла” до трагедії XX століття — Голодомору 1933 року.

У п`ятницю, 27 квітня, у Львівському оперному театрі відбудеться урочиста академія. На заході очікують Президента України Віктора Ющенка. Глава держави відвідає Варшаву, щоб обговорити із президентом Польщі Лехом Качинським одвічну проблему примирення. Поляки повинні визнати акцію “Вісла” злочином і попросити в українців вибачення за чорні сторінки українсько-польських взаємин.

Найвище державне керівництво України також повинно прийняти відповідний закон про визнання українців депортованими під час акції “Вісла”. Таким чином, люди через суд можуть претендувати на втрачені ресурси: майно, землю, церкви. Останні захищатимуть свої права і незаконно втрачене майно у Європейському суді. Польська Феміда не хоче розглядати трагедію. Причина: для доказів потрібні архівні документи. Однак їх немає — депортовані сім`ї не підписували жодних документів про передачу майна.

Довідка

Історики кажуть, що внаслідок примусової депортації у 40-х роках загалом було переселено 500 тисяч українців. Щодня депортували по 25 тисяч людей. Кожен десятий мешканець Львівщини і п`ятий житель Тернопільщини були виселені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *