Європейський вектор Януковича

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

“У мене легка рука”, – заявив український прем`єр-міністр Віктор Янукович на засіданні комітету Європейського парламенту у закордонних справах під час одноденного візиту до Брюсселя.

Прем`єр нагадав, що саме за часів його першого перебування на чолі уряду було підписано План дій між Україною та ЄС. Тепер же, запевнив Янукович, Україна стане членом Світової організації торгівлі, укладе нову посилену угоду з ЄС, утворить з Євросоюзом зону вільної торгівлі.

На його думку, посилена угода повинна стати аналогом європейського документа про асоційоване членство і має передбачати політичну асоціацію та економічну інтеграцію. Водночас Янукович зауважив, що Україна розуміє складність прийняття нових членів до ЄС, тому готова йти на компроміси.

Оптимізм прем`єр-міністра України зворушив його співрозмовників. Тому сприймали у Брюсселі його досить тепло. Зокрема, під час зустрічей з президентом Єврокомісії Жозе Баррозу, Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої політики Хав`єром Соланою, президентом Європарламенту Хансом-Герстом Поттерінгом жодних гострих кутів не виникало. Хіба що непорозумінням охарактеризували той факт, що 45 українським політикам, журналістам було відмовлено у видачі віз бельгійським посольством.

Український прем`єр назвав неприпустимим застосування принципу колективної відповідальності, коли один із претендентів не зміг відповісти на поставлене запитання, а у видачі віз відмовили всім. Якби це сталося в Україні, зауважив Янукович, її відразу б звинуватили у політичних репресіях. Тому, на переконання глави українського уряду, якнайшвидше треба реалізувати угоду про спрощення візового режиму між Україною та Євросоюзом.

Під час візиту до Брюсселя Віктор Янукович також взяв участь у відкритті виставки “Невідомий геноцид” у Європарламенті, присвяченій Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *