Омбудсмен узялася за скнилівську трагедію - "Львівська газета", 13 квітня

|

Учора Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова звернулася до Президента Віктора Ющенка з проханням “задовольнити вимоги потерпілих і членів сімей загиблих щодо позасудового відшкодування державою заподіяної їм шкоди відповідно до чинного національного та міжнародного законодавства”.

Як зазначено в листі Ніни Карпачової, до неї постійно надходять скарги від потерпілих і громадських організацій. Вони свідчать про те, що виконавча влада не вжила вичерпних заходів, аби забезпечити права потерпілих унаслідок скнилівської трагедії.

Дивує Омбудсмена також і той факт, що, “попри великі масштаби скнилівської трагедії, тривалий негативний вплив її наслідків, досі не визначено критеріїв, на підставі яких людей визнають потерпілими, на державному рівні не встановлено статусу потерпілих”. Відповідно, людям, які після неї стали інвалідами, не нараховують пенсій, а ті могли б принаймні частково забезпечити відповідний життєвий рівень. І хоча судових слухань у справі не завершено, Уповноважений з прав людини радить Президентові виплатити потерпілим відшкодування поза судом.

Як розповів “Газеті” голова ГО “Скнилівська трагедія” Стефан Козак, потерпілі не надто сподіваються на блискавичне вирішення їхніх проблем, навіть за особистого звернення Омбудсмена до Віктора Ющенка. “Представник Уповноваженого перебував на судових слуханнях, і я знаю, що було звернення до Президента. Однак не можу сказати, наскільки швидкою буде реакція – не маю впливу на органи державної влади”, – говорить Стефан Козак.

Тим часом потерпілі вимагають, аби до складу спеціальної робочої групи від Міністерства оборони й інших органів виконавчої влади включили представників ГО “Скнилівська трагедія”, зазначив пан Козак. Діяльність же органів влади він оцінює як таку, що є “на рівні розмов”.

– Уже сьогодні Ніна Карпачова зустрінеться з Віктором Ющенком. До переліку проблемних питань, які вони обговорюватимуть, обов’язково ввійдуть відшкодування жертвам авіашоу на Скнилівському летовищі”, – повідомили “Газету” в прес-службі Уповноваженого з прав людини.

Вікторія Бондарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *