Олег Тягнибок: «У мене чимало друзів і серед євреїв» - "Високий замок", 5 квітня

|

Народний депутат запевняє, що національну карту таки розігрують. Але він до цього не має жодного відношення. Народний депутат Олег Тягнибок (на фото) знову потрапив в опалу.

І знову причиною став його минулорічний виступ на горі Яворині, який коштував йому членства у фракції “Наша Україна” і порушення кримінальної справи. Виступаючи недавно в ефірі “5 каналу”, Олег Тягнибок пояснив, кого і що мав на увазі у своїй скандальній заяві. Ось цитата з телеефіру: “Я перераховував тих, хто окупував Українську державу: я говорив про Росію, я говорив про німців, я говорив про жидів, які, до речі, на той час і очолювали НКВД. Це є раз – історичний аспект. І є другий момент, про який ішлося на горі Яворині. Я сказав про мафію, яка на той час керувала в Україні”. У відповідь Об’єднана єврейська громада України заявила, що вимагатиме від Генпрокуратури порушення кримінальної справи проти О. Тягнибока – “з приводу розпалювання міжнаціональної ворожнечі”. Проте депутат не вважає, що завинив перед нацменшинами.

– Це штучний скандал. І стиль знайомий – перекручування цитат, виривання фраз з контексту, трактування їх на свій манер, – заявив Олег Тягнибок. – Думаю, це спроби розігрування національної карти, штучне роздмухування теми антисемітизму в Україні, намагання створити міф, щоб потім нібито з ним боротися. Не виключено, що це робиться заради залучення коштів для цієї “боротьби” чи з певних політичних міркувань. Мене схвилювало, що істерія навколо мого виступу на “5 каналі” збіглася у часі з актами вандалізму у Львові. Маю на увазі облиття фарбою меморіальних дощок Шухевичу та Коновальцю і підпал офісу братства ОУН-УПА. Якщо йдеться про мою позицію, то я ніколи не виступав і не виступатиму проти нацменшин. Я говорив лише про окремих представників певного народу чи нації. До слова, у мене є чимало друзів – представників інших національностей, у тому числі і серед євреїв.

– Ви припускаєте, що справа набуде розвитку і проти вас можуть знову порушити кримінальну справу?

– Сподіваюся, у нинішній Україні такі речі неможливі. Проти мене вже відкривали кримінальну справу за мій виступ на горі Яворині. Але ще у жовтні минулого року Генпрокуратура закрила цю справу у зв’язку з відсутністю у моїх словах складу злочину. Кажу про автентичний виступ. Бо на каналі “Інтер” продемонстрували вдало змонтовані чотири уривки фраз з мого виступу. Після того я подав до суду на прокуратуру Івано-Франківської області за те, що вона неправомірно і незаконно, як на мене, відкрила кримінальну справу. І виграв цей суд.

– Наразі ви позафракційний депутат. Чи подумуєте про вступ до котроїсь з фракцій?

– Маю декілька запрошень. Але я є головою партії “Свобода” і не можу входити до якоїсь фракції просто так, без попередніх угод про партнерські взаємостосунки між організаціями. Якщо буде зацікавлення у співпраці з нами і вдасться підписати відповідні договори, тоді не виключаю свого вступу в ту чи іншу фракцію.

– Ви не конкретизували, хто саме Вас запрошував. Думаю, коло фракцій обмежене – “Наша Україна”, БЮТ, УНП?
– Ви назвали усі.

– Судячи з палких вітань під час візиту Президента до Львова (у середині лютого), після “розлучення” з фракцією “Наша Україна” Ваші відносини з Віктором Ющенком не зіпсувалися. Як складаються стосунки з Вашими тепер вже колишніми колегами по фракції?

– Нормальні робочі відносини. Хоча є деякі одіозні фігури, які намагаються демонструвати свою неприязнь до мене.

– Ви, очевидно, увійшли до недавно створеного міжфракційного об’єднання “Львів”? Наскільки дієвим буде це львівське лобі у парламенті?

– Я завжди був прихильником того, щоб львівське лобі існувало. Була біла заздрість до донецьких, луганських, харківських, які, незважаючи на політичні розбіжності, об’єднувалися і відстоювали інтереси свого регіону. Наразі об’єднання “Львів” виконує радше формальну функцію. Сподіваюся, що надалі воно запрацює. Було б добре, якби, незалежно від своїх політичних поглядів, депутати могли відстоювати інтереси Львівщини, “вигризати” кошти для потреб регіону.

– Ваша партія братиме участь у парламентських виборах? Якщо так, то самостійно, у блоці з кимось чи, можливо, розглядаєте інші варіанти?

– Наразі ніхто не скаже вам достеменно, як йтимуть на вибори ті чи інші політичні сили. А заяви, які вже прозвучали від деяких лідерів, є, очевидно, передчасними. Оскільки реально блоки сформуються десь наприкінці літа – на початку осені. Наша партія розглядає для себе кілька варіантів. Перший: самостійна участь у виборах. Другий: створення блоку націоналістичних сил. Не виключаємо участі й у широкому правонаціональному блоці, якщо такий буде створено.

– Щось непомітно було Вашої реакції на відхід з партії Андрія Парубія (нині він очолює Народний союз “Українці!”). Це мовчазна образа чи були якісь інші причини?

– За час існування організації було кілька відходів деяких наших членів…

– Але Парубій був, по суті, вашою правою рукою.

– Ні одна, ні інша сторона ніколи не коментувала причини внутрішніх розбіжностей. З мого боку ця домовленість була дотримана. Так само, як і з боку тієї групи, яка відійшла від партії наприкінці минулого року. Скажу лише, що причина – у різному баченні розвитку організації. Це природний процес. Подібні речі відбуваються і в інших партіях – хтось приходить, хтось відходить.
Інна ПУКІШ-ЮНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *