Євген Гринів: «Будувати на кістках ніхто не збирався» - „Високий замок”, 4 квітня

|

Останнім часом у ЗМІ обговорюють морально-етичний та правовий аспекти будівництва на території колишньої тюрми Лонцького. Нагадаємо, тут хочуть спорудити житловий будинок для працівників СБУ. Кажуть, що цю будову “освятила” львівська організація “Меморіал”. Ми попросили заступника голови Всеукраїнського “Меморіалу” професора Євгена Гриніва прокоментувати ситуацію.

– У 2000 році організація “Меморіал” за участю прокуратури та судмедекспертів провела на території господарської частини СБУ (а не на подвір’ї тюрми) пошукові роботи, – каже Євген Гринів. Земляні роботи тривали 18 днів, було задіяно 23 особи. Пошукову групу очолювали відомий громадський діяч, колишній політв’язень М. Павлишин та колишній політв’язень, експерт з питань ексгумації, член братства УПА
М. Горбаль. Ні останків Романа Шухевича, ні жодних інших тут не виявили. Водночас у привозному ґрунті, серед будівельного брухту, ми виявили 64 фрагменти тваринних кісток (птиці, овець, свиней) та 247 розрізнених фрагментів людських скелетів. Черепних та тазостегнових кісток не виявлено. Ми намагалися з’ясувати, звідкіля було завезено цей ґрунт. З цією метою довелося переглянути чимало документів, опитати пенсіонерів – колишніх працівників КДБ. Вималювалося дві версії. Можливо, земельний, а згодом і будівельний брухт завозили з території, де велося будівництво басейну “Динамо” на вулиці Вітовського. Там же під час будівництва кінотеатру в Парку ім. Б.Хмельницького та самого басейну викопували гори останків.

Друга версія – вони могли потрапити на подвір’я із землею, яку викидали під час будівництва котельні на території подвір’я самої тюрми.

Фрагменти людських останків упереміш з будівельним брухтом, залишками цементу та вапна дають підстави стверджувати, що їх привнесено на цю територію. До речі, за існування організації ми здійснили ексгумацію 12 місць масових поховань. У всіх випадках останки були цілісними, як скелети, а не роздрібнені по всій території.

– Чи відстоювали Ви ідею гідного вшанування пам’яті закатованих перед керівництвом львівської СБУ та будівельниками?

– У 2004 році, коли виникло питання забудови цієї ділянки, “Меморіал” поставив перед керівництвом СБУ вимогу забезпечити подальшу можливість дослідження цієї території. Адже треба підтвердити або спростувати версії про невідомі поховання. Другою вимогою було надати приміщення для створення музею-виставки про трагедію тюрми Лонцького. Керівництво СБУ погодилося задовольнити наші вимоги. Більше того, у випадку виявлення невідомих поховань вони обіцяють відмовитися від будівництва житлового приміщення. Запропонували також поставити у лівій частині території, поблизу реліктової смереки, каплицю.

– Кажуть, “Меморіал” дав дозвіл на зведення житлового будинку на вказаній території. Чи маєте такі повноваженя?

– Дозволи на будівництво видає не “Меморіал”, а археологічно-архітектурна служба львівської мерії, інженерно-геологічна розвідувальна служба, управління архітектури і містобудування, головне управління МНС у Львівській області, головний державний санітарний лікар, управління з питань охорони культурної спадщини та історичного середовища Львівського міськвиконкому та сесія міської ради. І всі ці служби, за винятком депутатів міської ради, дали згоду на будівництво. “Меморіал” же повинен дати відповідь на питання, чи є на даній території масові поховання жертв політичних репресій.

Експертно-ексгумаційний відділ поряд з геодезичними та археолого-архітектурними дослідженнями упродовж трьох місяців брав участь у роботах з виявлення останків. Незначну кількість кісток, які можуть належати людині, було знайдено під час земляних робіт в районі четвертого та п’ятого шурфів. У присутності працівників прокуратури фрагменти кісток задокументовано і відправлено до Києва.

– Чи можна сказати, що на території розміром з половину футбольного поля після дослідження 36 шурфів немає масових поховань?

– Не можна. І “Меморіал” ніколи такого не стверджував. Дані про масові розстріли та закопані останки політв’язнів на тюремному подвір’ї відповідають дійсності. В архівах “Мемораілу” зібрано величезний фактичний матеріал. Але будівництво планувалося не на території тюрми Лонцького, а в господарській частині прилеглої території. Ця ділянка відкрита для огляду з усіх вікон будинків на вулиці Брюлова та Коперника. Тому, вочевидь, не було потреби здійснювати розстріли та закопувати жертви саме за наявності закритого з усіх боків подвір’я тюрми Лонцького. Преса 1941 року повідомляла про ексгумацію німецькою владою тіл розстріляних комуністами в’язнів на внутрішньому подвір’ї тюрми Лонцького. Тоді було ексгумовано понад 600 останків і перепоховано на Янівському цвинтарі. Прізвища всіх замордованих “Меморіал” закарбував в граніті на стіні Пам’яті і Скорботи колишньої в’язниці Замарстинова.

– Кажуть, не відомо, де знаходяться і що буде з тими фрагментами кісток, що були знайдені у 2000 році…

– Всі останки з тюрми Лонцького, Замарстинова, Францисканського монастиря, монастиря оо. Василіан – в запасниках “Меморіалу”. Здійснено судово-медичну експертизу, і їх буде перепоховано восени цього року в саркофазі на Марсовому полі.

Тепер треба створити авторитетну комісію з представників громадських організацій, зацікавлених осіб, прокуратури та судмедекспертів, яка б отримала статус наглядової. У їх присутності експерти з питань ексгумації “Меморіалу” мають провести повне обстеження земельної ділянки. Все це мусить здійснюватися під егідою державної міжвідомчої комісії Львівської облдержадміністрації з питань вшанувань жертв війни та політичних репресій.

Ольга ТИШКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *