ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати погодили створення парку у Львові на місці, яке хочуть забудувати

Наталя Дуляба

|

Сесія Львівської міської ради документально підтвердила намір створити на Сихові новий парк. Таким чином планують вберегти територію, яку хочуть забудувати житлом. Про це повідомляє Львівський портал.

Так, на пленарному засіданні 17 жовтня 40 депутатів проголосували «за» облаштування парку в межах території, обмеженої вул. Луганською, вул. Бережанською, просп. святого Івана Павла ІІ та вул. Стрийською.

Майбутню зелену зону першочергово хотіли назвати парком пам’яті полеглих військових (у російсько-українській війні). Проте парк із такою назвою у Львові вже є. Його облаштували у 2021 році неподалік Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні, ініціаторкою була уже покійна депутатка і дружина полеглого захисника Олена Пасевич.

Міський голова Андрій Садовий зі свого боку запропонувати нову рекреаційну зону парком гідності, втім депутати забракували цю ідею, адже у Львові теж уже є сквер гідності, він розташований теж на Сихові.

Зрештою депутати домовились, що з остаточною назвою парку визначаться згодом. Також тепер спеціальна робоча група разом із профільними підрозділами Львівської міськради мають визначити точні межі і площу парку, максимально ефективно використавши землі, необтяжені об’єктами нерухомості.

Чому створення парку на Сихові є важливим

На забудову цієї території біля претендує компанія «Агрокультура Захід». Вона у 2021 році купила невеличкий будиночок та кілька господарських будівель на вул. Хуторівка, 51, що відразу біля духовної семінарії. Маючи у власності нерухомість, фірма хоче оформити 2,7 га землі під будівництво багатоповерхівок. Примітно, що близько 80% цієї ділянки зараз є вільною.

Ще у вересні 2021 році мерія Львова заявляла про захоплення майже 1 га комунальної землі за цією ж адресою під масштабну забудову. Тоді міська інспекція ДАБК виявила там самовільні будівельні роботи. Згодом міська рада поскаржилась у Держгеокадастр, збиралась звернутись і в прокуратуру. У липні 2023 року поліція почала досудове розслідування щодо ділянки на вул. Хуторівка, 51 за ч.2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

Тепер на цій території Львівська міська рада хоче облаштувати парк пам’яті. Іменні дерева висадити тут збираються з родинами військових, які загинули на війні з російськими окупантами. Ініціативу підтримують громадські організації, зокрема ГО «Родин полеглих героїв Львівщини».

Також таким чином ділянку хочуть вберегти від ймовірної забудови.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: соцмережі Любомира Зубача

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *