ОСТАННІ НОВИНИ

На прикордонні Харківщини російські війська взяли в полон цивільних

Наталя Дуляба

|

Під час наступу на півночі Харківщини російські окупанти взяли в полон цивільних мешканців Вовчанської громади. Деяким із них вдалось втекти. Про це Львівському порталу повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, у Вовчанській громаді війська РФ насильно утримували та продовжують утримувати цивільних мешканців у підвалі. Людей помістили до приміщення 11 травня.

Декому з полонених вдалося втекти 13 травня ті дістатись до волонтерів. Наразі вони перебувають у безпеці.

Потерпілі розповідають, що під час перебування у підвалі вони чули розмови російських військовослужбовців про те, що мирне населення потрібно розстріляти. Також людей примушували надавати окупантам медичну допомогу.

«Вказані дії представників держави-агресорки є прямим порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни, підписаної у Женеві 12 серпня 1949 року, учасниками якої є, зокрема, Україна та Російська Федерація», – наголошують прокурори.

Досудове розслідування розпочали за ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Передісторія

Наступ на північ Харківщини російські окупанти почали вдосвіта 10 травня. Тоді вони намагались прорвати лінію фронту у районі Вовчанська, втім Сили оборони відбили всі атаки. Згодом почались бої за прикордонні села у сірій зоні: Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також в районі Олійникове та Огірцеве.

Вранці 12 травня Генштаб повідомив, що росіянам вдалось окупувати Стрілечу, Пильну, Красне, Борисівку, Огірцеве та Плетенівку на півночі Харківщини.

Головком ЗСУ Олександр Сирський запевнив, що українське військо знає плани ворога і гнучко реагує на всі дії РФ, проте ситуацію в Харківській області називає «суттєво загостреною».

У ГУР кажуть, що заздалегідь знали про наступ російських військ на північ Харківщини.

Станом на ранок 13 травня у Генштабі заявили, що тривають бої за Вовчанськ, ворог має тактичний успіх. Для посилення наших підрозділів залучають резерви.

Північ Харківщини станом на 13 травня, карта DeepState:

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *