ОСТАННІ НОВИНИ

Дмитра Кулебу звільнили з поста міністра закордонних справ

Олег Дерев'янко

|

У четвер, 5 вересня, під час пленарного засідання 240 депутатів проголосували за відставку Дмитра Кулеби з посади міністра закордонних справ, при цьому сам міністр до зали не з’явився. Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

За її словами, Кулеба так і не зʼявився до зали Верховної Ради: «Це неповага до парламенту і відверто неєвропейська позиція».

«Сумно, адже як би не складалися обставини, важливо сповідувати принципи і звітувати.  Тим більше міністерство  закордонних справ в умовах воєнного стану є одним з ключових. Ми не розуміємо причин відставки, чому пан Кулеба написав заяву і хотіли почути це від міністра», – зазначила Геращенко.

За відставку Кулеби проголосували 240 депутатів. Парламент подякував дипломатичному корпусу за виконану роботу.

«Але шкода, коли система ламає людей. “ЄС” завжди наполягали, що міністр мав би відстоювати більшу незалежність МЗС від ОП», – додала нардепка.

Біографічна довідка

З 2003 року Дмитро Кулеба розпочав кар’єру в Міністерстві закордонних справ, де обіймав різні посади, серед яких третій секретар управління юридичного забезпечення МЗС України (2005 рік), третій, другий секретар Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні (2005–2009 роки). З 2010 по 2013 рік – у Секретаріаті міністра МЗС України, опікувався питаннями іміджу України за кордоном, міжнародних організацій, відносин зі США.

У 2016 році призначений на посаду постійного представника України при Раді Європи. З серпня 2019 по березень 2020 року був віцепрем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

У березні 2020 року його призначили міністром закордонних справ України. Кулеба був співзасновником Люблінського трикутника, який передбачає політичну, економічну, соціальну взаємодію між Польщею, Литвою та Україною.

Нагадаємо, що 2 вересня наглядова рада НЕК «Укренерго» звільнила Володимира Кудрицького з посади голови компанії, а його обов’язки почав виконувати Олексій Брехт. Звільнення відбулося на тлі обговорення на Ставці верховного головнокомандувача питань енергетики, зокрема ліквідації наслідків російських атак на об’єкти інфраструктури.

Крім того, 3 вересня подали заяви про відставку одразу три міністриОлександр КамишінДенис Малюська та Руслан Стрілець. Також надійшли заяви від голови Фонду держмайна Віталія Коваля, якого звільнили 5 вересня, віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, а також віцепрем’єрки Ірини Верещук, хоча її відставку провалила Верховна Рада.

Тим часом Ростислав Шурма вже не є заступником керівника Офісу президента, що було підтверджено указом президента від 3 вересня.

Також Дмитро Кулеба подав заяву на звільнення з посади міністра закордонних справ України, і його ймовірною заміною буде Андрій Сибіга.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook/Дмитро Кулеба

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *