ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни розстріляли трьох українських військовополонених, – Офіс генпрокурора

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці розслідують розстріл російськими окупантами трьох українських військовополонених на Торецькому напрямку фронту. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Інформацію щодо ймовірного розстрілу представниками ЗС РФ українських військовослужбовців вперше опублікували 3 вересня у Telegram.

У повідомленні йдеться про те, як троє військових однієї з бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками, коли до них майже впритул підібрався ворог. Окупанти поклали їх обличчям на землю, після чого майже відразу розстріляли в спину.

Прокурори відзначають, що наразі всі ці дані перевіряють, триває низка слідчих (розшукових дій), спрямованих на встановлення усіх обставин цього воєнного злочину.

Досудове розслідування розпочали за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

«Умисне вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин», – наголошують в Офісі генпрокурора і додають, що війська РФ систематично і цинічно порушують норми міжнародного гуманітарного права на Донеччині.

Нагадаємо, станом на початок червня правоохоронці офіційно задокументували страту росіянами 61 українського військовополоненого. Це лише ті дані, які є підтверджені.

Також встановлено, що понад 2200 українських військових піддавали тортурам та нелюдському поводженню у полоні РФ. Водночас більше ніж половина опитаних українських військових зізналась, що під час полону у Росії зазнавала сексуального насильства. Йдеться саме про чоловіків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *